Kommunens avlidna ska kunna kremeras i Pilgrimskapellet. Foto: Mostphotos

Järfälla kan få krematorium

De senaste åren har kommunens avlidna skickats hela vägen till Fagersta för att kremeras. Men nu har Länsstyrelsen gett grönt ljus för ett eget krematorium i Järfälla.

  • Publicerad 09:46, 6 mar 2017

Den största fördelen med ett eget krematorium i Järfälla är att slippa skicka kommunens avlidna hela 13 mil till Fagersta för att kremeras. Men det finns även andra fördelar enligt Krister Kappel som är Kyrkoherde i Järfälla församling.

– Det handlar om egenkontroll, miljö och arbetstillfällen. Det finns många goda anledningar till ha ett eget krematorium, säger han till P4.

Länsstyrelsen har gett församlingen ett första klartecken vad det gäller miljön för de planerade 1 500 kremeringar som församlingen vill kunna genomföra per år i Pilgrimskapellet.

Kostnadsfråga

Anledningen till att de avlidna har skickats till Fagersta i Västmanland istället för att kremeras i Råcksta eller på Skogskyrkogården, som ägs av Stockholm stad, har varit kostnaden.

– Vi fick en kremation drygt 1 000 kronor billigare i Fagersta. En landsvägstransport på 13 mil motsvarar miljömässigt fyra transporter i storstadstrafik till Råcksta, säger Krister Kappel till P4 och tillägger:

– Och dessutom behåller vi pengarna i det kyrkliga systemet.

Väntar på besked

För att projektet ska bli av krävs bland annat bygglov och finansiering. Inför 2018 har Järfälla församling budgeterat för 20 miljoner kronor om allt får enligt planerna.

– Just nu ligger alla handlingar hos kommunen för att söka bygglov. Och när vi får besked därifrån så kommer vi att lyfta upp det till våra förtroendevalda som har underlag för att fatta beslut om vi ska bygga ett, säger Krister Kappel.

Hur kommer att det finansernas?

– Då är det begravningsavgiften som finansierar ett krematorium, säger Krister Kappel.