Åtråvärt. Här finns något som tjuven vill ha. Foto: Mostphotos

Järfälla hårt drabbat av bildelsstölder

Stölderna av katalysatorer ökar – så även i Järfälla. –  Vissa har fått fyra eller fem katalysatorer stulna från samma bil, säger kommunpolisen Magnus Nilsson.

  • Publicerad 07:04, 30 mar 2021

Stölderna existerade knappt före 2020.

Det kan se ut som att några vänner bara mekar med bilen. Två, tre personer på en parkeringsplats höjer upp fordonet med en domkraft, drar av katalysatorn, hissar ner bilen och åker iväg.

Det är så den vanligaste typen av bildelsstöld ser ut just nu och det sker över stora delar av polisområde Stockholm Nord.

– Allra flest stölder sker i Hässelby. Även Järfälla är utsatt, säger polisens brottsförebyggare Jörgen Karlsson.

2020 anmäldes 2 172 stölder av katalysatorer och partikelfilter i polisregion Stockholm. Det är en kraftig ökning jämfört med tidigare år. 38 procent av stölderna inträffade inom polisområde Stockholm Nord. I Järfälla har det stulits omkring tio i månaden i år

Flera stulna ur samma bil

– Vissa har fått fyra eller fem katalysatorer stulna från samma bil. Det finns också ett mörkertal eftersom de som anmäler inte alltid vet att det just är katalysatorn som har försvunnit, säger Magnus Nilsson, kommunpolis i Järfälla.

Katalysatorn renar bilens avgaser, men den innehåller också värdefulla ädelmetaller som platina, rodium och palladium. Rodium är flera gånger dyrare än guld.

Toyota Prius är en av de värst utsatta modellerna och det kan ta bara en halv minut för tjuven att stjäla katalysatorn.Det är internationella brottsnätverk med fäste i Sverige som misstänks ligga bakom merparten av stölderna.

– Stölderna existerade knappt före 2020. Stöldgodset verkar ofta hamna hos folk som köper upp större mängder katalysatorer och tar det ut ur Sverige,

Enligt Pelle Bengtsson, inspektör vid gränspolisen, har det som varit ett känt engelskt problem blivit ett svenskt.

Var hamnar de sedan?

– Hos företag utanför gränserna där metallerna utvinns.

Jörgen Karlsson har två tips till oroliga bilägare:

– Märk katalysatorn med bilens registreringsnummer eller ta bilen till verkstad och låt en skyddsplåt monteras under katalysatorn.

Små mängder – men dyrbara

Att katalysatorer stjäls beror sannolikt på de ädelmetaller som är nödvändiga för den
katalytiska avgas­reningen.

Katalysatorer kan innehålla platina, palladium och rodium.

Även om mängderna är väldigt små är det lönsamt för tjuven eftersom exempelvis rodium är en dyr ädelmetall.

Visa merVisa mindre