Kurvan fortsätter att peka åt fel hål i Järfälla kommun. Under vecka 13 nådde Järfälla nytt rekord i antalet smittofall, men veckan efter gick den ner igen. Men det höll inte i sig länge.

För under förra veckan stack den alltså upp igen och 412 nya covid-fall rapporterades in. Det är det högsta talet per 100 000 invånare i hela länet.

Totalt har 7 337 Järfällabor bekräftats smittade sedan pandemin bröt ut.

Sammanlagt har 145 personer i Järfälla avlidit till följd av covid-19 fram till den 22 april. Av dessa har 66 procent haft omsorg (37 procent bodde på äldreboende och 29 procent hade hemtjänst).

Så många är vaccinerade

Totalt har 18,3 procent av de vuxna invånarna i kommunen fått sin första dos vaccin – för tre veckor sedan låg motsvarande siffra på 12 procent. I nuläget har 5,8 procent fått sin andra.

I hela Stockholm har över en halv miljon doser delats ut och vaccinationerna fortsätter i högt takt uppger Region Stockholm.

– Dessvärre är smittspridningen fortfarande på en hög nivå och trycket på våra akutsjukhus fortsatt mycket stort. Särskilt tufft är det på intensivvårdsavdelningarna. Därför vill jag be dig att fortsätta hålla de fem grundläggande reglerna ytterligare en tid så att tillräckligt många ska hinna vaccinera sig och att du själv väljer att ta vaccinet så snart det är din tur, säger Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i ett pressmeddelande.