Järfälla Alpinas Olympiska hopp slutar aldrig visa kämparglöd

15-åriga Filippa Améen föddes med ett syndrom som påverkar hennes inlärning, finmotorik och syn. Men hon har aldrig slutat kämpa för det hon verkligen brinner för, skidåkningen. I dag är hon Järfälla Alpinas hopp inför Special Olympics 2021.

  • Publicerad 05:00, 7 dec 2019

Det lyser positivitet och kämparglöd om Filippa. Vi möter henne i Åkeshovs idrottshall tillsammans med hennes mamma Julie Améen.

Närvarar gör också hennes team bestående av tränaren Magnus Lindström från Järfälla Alpina och hennes personliga tränare Olivier M Danald som ger henne extra träning tack vare ett träningsstipendium från Stockholms skidförbund.

Trots att hon bor i Bromma tränar och tävlar hon för Järfälla Alpina eftersom familjen blev rekommenderad klubben av vänner.

En del av ”team Filippa”. Olivier M Danald till vänster är personlig tränare och Magnus Lindström till höger är tränare i Järfälla Alpina. Foto: Åsa Sommarström

Har aldrig tröttnat

Mammas och pappas skidintresse gjorde att Filippa började träna alpin skidåkning, men det var kompisarna som inspirerade Filippa till att fortsätta.

– Jag håller på med slalom. Det som lockade var framför allt att få vara ute hela dagarna. Jag tycker att det är mysigt att först vara ute hela dagen för att sedan komma in, säger Filippa och fortsätter:

– Jag tränar två till tre gånger i veckan och har aldrig tröttnat. Jag har hela tiden känt att det är det här jag vill göra. Det är det här jag gillar. Att höra hur vinden blåser när man åker är härligt, säger hon.

Det är det här man längtar till, enligt Filippa.

Alltid positiv

I dag är det personlig träning som står på schemat. För att bli en duktig skidåkare fokuserar man inte bara på snöträning utan också mycket på spänst, styrke- och konditionsträning.

– I grupp är Filippa en av de mest positiva, säger Olivier M Danald.

När Filippa tränar i gymmet är det alltid med Olivier. ”Han är rolig att träna med” säger Filippa. Foto: Åsa Sommarström

Magnus Lindström är den tränare som Filippa haft längst. Han har följt henne sedan hon var ungefär sju år gammal.

– Känslan och leendet man alltid får tillbaka från Filippa är underbart. Om hon inte varit så positivt inställd tror jag inte att hon hade kunnat träna på den här nivån, säger han.

Föddes med kabukisyndromet

För ungefär tio år sedan, när Filippa började åka skidor, hade ingen kunnat tro att hon skulle vara där hon är idag, berättar hennes mamma.

Hon föddes med kabukisyndromet, vilket bland annat påverkar hennes inlärning, finmotorik och syn.

Det finns en liten kämparmotor där inne som bara maler på

Julie Améen

 

Men redan från tio månaders ålder såg Filippa bara möjligheter istället för hinder. Hon gipsades då i split, med benen rakt utåt, för att få bukt med krånglande höfter.

Trots den annorlunda ställningen kravlade hon sig framåt och klättrade upp på möbler för att få tag på saker.

– Jag hade aldrig sett framför mig att hon skulle vara där hon är idag. Åka lite skidor ja, men tävla, absolut inte. Men efter att ha tagit ett steg i taget och klarat alla hinder som kommit i vägen är hon nu plötsligt här. Det finns en liten kämparmotor där inne som bara maler på, säger mamma Julie.

Kom sist i tävlingarna

När Filippa efter flera år av träning började att tävla kom hon sist i nästan alla tävlingar. Men hon berättar att hon aldrig slutade tycka om skidåkningen.

Hon kände att hon fick träna på sina villkor och att tävlingen bara var en rolig bonus.

– Det som är så roligt med att tävla är att det är så många kompisar där. Man blir peppad och vill heja på alla, samtidigt som alla hejar på en. Det är ett roligt slutmål, om jag tränar i veckan får jag tävla i helgen. Det är det man längtar till eftersom det är så kul, säger Filippa.

Filippa har tillsammans med sina tränare kommit på knep för hur hon ska överlista den problematik som ibland uppstår med synen. Foto: Privat

Blev bland de bästa

Men när Filippa under 2018 istället kunde börja tävla i Special Olympics var hon plötsligt bland de bästa i tävlingarna.

– Det kändes bra. Jag har tagit både guld och silver, säger Filippa.

Trots att man tävlar individuellt är det samtidigt en lagsport, förklarar hon. Alla stöttar och hjälper varandra.

Hon har genom alla år fått stor stöttning av tränare, träningskamrater och inte minst mamma, pappa och lillasyster.

– När man får ett barn som har det lite tuffare och sedan inser att det faktiskt kan bli så himla bra, det är häftigt. Man måste se möjligheten och ta ett litet steg i taget, säger mamma Julie.

Filippa mår som bäst när hon får hänga i backen. Foto: Privat

Ett Olympiskt hopp

Eftersom Filippa ibland har svårt att se banan ordentligt har hon och tränarna hittat på knep för att klara av det.

Om hon till exempel ska ta en så kallad långsväng har hon en ramsa:

– Då tänker jag, sväng, sväng, sväng, lååång sväng för att utföra den, säger Filippa.

Inom laget pratas det nu mycket om att Filippa är närmast att få tävla för Sverige i Olympiska spel, att hon är deras Olympiska hopp.

– Vi ska dit, Sverigelaget, säger Filippa och gör en “high five” med Olivier som är närmast.

– Det är det jag satsar på nu. I vinter år 2020 är det uttagningar till Sverigelaget och år 2021 är det Special Olympics i Åre med 2 000 idrottare från hela världen, säger Filippa med ett stort leende.

Spola fram till 42:50 för att se Filippas åk under SkiFuntastic år 2019.