Japanen som försvann i Sollentuna blir serie

Shiso Kanakuri tog en fika i Tureberg istället för att slutföra maratonloppet i OS 1912 – men glömde meddela att han avbrutit loppet innan han flög hem. Nu ska myten om den försvunna japanen bli en japansk tv-serie.

  • Publicerad 15:36, 16 aug 2018

Det var strålande sol och stekande värme när maratonloppet i OS 1912 gick av stapeln på Stockholms stadion. Loppet gick till kyrkbacken, norr om Sollentuna kyrka, där löparna vände för att springa tillbaka längs Norrviken och genom Tureberg.

Här gick maratonloppet 1912. Bild: Stockholmskällan

Men på grund av värmen fick hälften av deltagarna bryta – en löpare från Portugal dog dagen därpå.

Mer känd i Sverige än i Japan

En av dem som bröt loppet var Shiso Kanakuri men eftersom hans avbrott aldrig registrerades startade en myt om japanen som försvann flera år senare. Nu blir han huvudperson i en japansk dramaserie om landets relation till OS genom tiderna, rapporterar Svt.

– När vi var här tidigare för att göra research inför inspelningen blev vi förvånade över att folk ofta nämnde ”japanen som försvann”. Vi tyckte att det var ganska spännande att det fanns en person som var nästan okänd i Japan, men folk vet vem han var i ett annat land, säger regissören Tsuyoshi Inoue till SVT.

Serien ska visas inför os i Tokyo 2020. Från 10 till 19 augusti pågår inspelningar till serien på Stockholms stadion. Serien ska sträcka sig fram till 1964 då OS arrangerades i Tokyo.

Bjuden på saft och bulle

Så vad hände med Shiso Kanakuri? När han bestämde sig för att bryta loppet passerade han en villa i Tureberg där han blev bjuden på saft och bullar.

Familjen Petrés villa i Tureberg låg ungefär där Arena Satelliten ligger idag. Foto: Sollentuna kommuns bildarkiv

Det var hos familjen Petré i ”Villa solkatten” som han återhämtade sig. Familjen bodde kvar tills villan revs och idag ligger Arena Satelliten vid platsen.

2012 uppfördes en minnesplakett över Kanakuri på platsen. Ättlingar till familjen Petré och representanter för Japanska ambassaden deltog vid avtäckningen.

Men till sist kom han faktiskt i mål. 55 år senare bjöds han in för att symboliskt springa över mållinjen. Tiden ”54 år, åtta månader, sex dagar, åtta timmar, 32 minuter och 20,3 sekunder” deklarareades av Sven Jerring.

Starten för maratonloppet. Foto: Axel Malmström/Digitala stadsarkivet

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

De ska se till att butikerna följer pandemilagen

Nyheter Mitt i tar rygg på trängselinspektörerna Max 20 kunder i butiken och handsprit i entrén. I Barkarby outlet följs den nya pandemilagen till punkt och pricka, kan länsstyrelsens inspektörer konstatera. "Butikerna vill göra rätt", säger...tisdag 26/1 11:40

Kommunen anordnar digitalt möte om trygghet

Nyheter Anmäl dig i dag om du vill vara med på mötet på torsdag På grund av coronapandemin fungerar inte fysiska informationsmöten just nu, men digitalt går så klart bra. På torsdag anordnar kommunledningen ett första sådant informationsmöte online, och då är det...tisdag 26/1 5:40