Fullt upp. På Skärisbiografen visas flera filmer med japanskt tema under lovveckan, som Min granne Totoro. Foto: Henrik Lindstedt/1988 Studio Ghibli

Japan kommer till Skärholmen på höstlovet

Höstlov, läslov, potatislov. Kalla det vad du vill. Nästa vecka får Skärholmens ungar ledigt från plugget och Mitt i har tagit reda på vad som händer i stadsdelen.

  • Publicerad 09:31, 23 okt 2020

Valentina Bender, programansvarig på Kulturhuset Stadsteatern. Foto: Matilda Rahm

För den som gillar japansk kultur är Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen stället att vara på under höstlovet. Det börjar på tisdagen den 27 oktober med en workshop med serietecknaren Tomas Antila som kommer visa hur du tecknar fram en berättelse i mangastil. Tisdagen avrundas med en visning av Hayao Miyazakis klassiker Min granne Totoro på Skärisbion och följs sedan av flera animefilmer under veckan.

På onsdagen fortsätter det japanska temat med cosplay då den kända cosplayaren Elvina Ejstes kommer på besök och lär dig allt om hur du skapar din karaktär med smink, peruker och stajling.

Rollspel med robotar

Men det är inte japanskt för hela slanten. På torsdagen är det poesiverkstad med poeten Nachla Libre och på helgen den 31 oktober–1 november är det rollspel med Äventyrsklubben som gäller.

När Kulturhuset Stadsteatern arrangerar rollspel för första gången var det ingen tvekan vilket spel som skulle spelas, berättar programansvariga Valentina Bender.

– Ur Varselklotet utspelar sig delvis i Skärholmen, fast på 80-talet i ett alternativt universum med robotar, säger hon.

– Det är väldigt populärt med rollspel just nu, det är nog det här med Stranger Things och 80-talsvurmen som kommit.

Under hela veckan kommer inspelningar i projektet 127 fantiserar att finnas att lyssna på i Kulturhuset Stadsteaterns foajé. Det är Skärholmens ungdomsråd som står bakom inspelningarna som innehåller deras minnen från sitt område.

Ny teater och talangtävling

Den 30 oktober är det urpremiär för Kulturhuset Stadsteaterns nya pjäs Vansinnet, en föreställning som tar dig genom tid och rum i galenskapens historia.

Samma kväll anordnar FOLK i Skärholmen och ABF final i Sätradagarnas talangtävling. Uttagningarna har hållits på Instagramkontot @satradagarna_talangtavling. De tävlande har skickat in videoklipp med musik och dans och en jury har bestämt vilka sju som gått vidare till finalen som hålls i FOLK:s lokaler på Bredholmstorget 4.

Även på biblioteket firas det lov med allt från robotprogrammering och rollspel till högläsning och halloweenpyssel.

Det här händer på höstlovet

Kulturhuset Stadsteatern:
Workshop anime: tisdag 13.30–15.30
Workshop cosplay: onsdag 13.30–15.30
Workshop poesi: torsdag 14.00–16.00
Äventyrsklubben (rollspel): lördag och söndag 13.15–17.15
127 fantiserar (audiotek): Hela veckan 13.30–18.15
Skärisbion: Två filmer om dagen. För hela programmet: kulturhusetstadsteatern.se/Skarholmen/Skarisbiografen/

Skärholmens bibliotek:
Programmera robotar: måndag 16.45–18-45
Högläsning skräck: tisdag 15.00–16.00
Rollspel superhjältar: onsdag 16.00–18.00
Barnteater: torsdag 10.00–10.30
Halloweenpyssel: torsdag 15.00

FOLK i Skärholmen:

Final i Sätradagarnas talangtävling: fredag 19.00 (Bredholmstorget 4)

Visa merVisa mindre