Hotades. Jan Jönsson (L) fick under flera månader utstå hat och hot, efter att Liberalernas strategi mot kriminalitet bland barn och unga plockades upp av Joakim Lamotte. Foto: Claudio Britos

Jan Jönsson (L) blev uthängd av Joakim Lamotte

Förra veckan meddelade Svea hovrätt att de hot som riktats mot politikern Jan Jönsson (L) inte var olagliga. För StockholmDirekt berättar Jan Jönsson vad som startade hatdrevet mot honom.

  • Publicerad 15:06, 15 jun 2020

Det var i höstas som antalet hot riktade mot Jan Jönsson var som högst. Den utlösande faktorn var en artikel på StockholmDirekt, som publicerades i mitten av september 2019. Liberalerna presenterade där en ny strategi för att förebygga kriminalitet bland barn och unga. En av strategins totalt fyra delar som lyftes fram var ett ”våldsförebyggande arbete utifrån ett jämställdhetsperspektiv och destruktiva mansnormer”.

– Vi tyckte inte det var kontroversiellt, men artikeln lyftes upp av olika alternativsajter, som också skrev egna artiklar. De drog på och vinklade det mot att vi ville att grovt kriminella och terrorister skulle vårdas genom samtal. Men det var ju helt fel, det vi pratade om var ju inte terrorister utan om elever i grundskoleåldern, säger Jan Jönsson.

Lamotte producerade film

Artiklarna fick dock ringar på vattnet och samhällsdebattören Joakim Lamotte tog upp ämnet i sina kanaler och producerade en film om Jan Jönsson som snabbt fick hundratusentals visningar.

– Den var väldigt smart gjord. Det var ett hopklipp av inslag från när jag varit med i SVT. Men Lamotte klippte in egna frågor, frågor som jag absolut inte svarade på i inslagen. Det här skapade en enorm flod av hat via Facebook, mejl och personliga meddelanden, säger Jan Jönsson.

Tidigare i år friades tre män i tingsrätten från olaga hot och ofredande riktade till Jan Jönsson. Ett av domsluten, ett meddelande på Messenger från en 17-årig Eskilstunabo, överklagades dock av åklagaren till Svea hovrätt. Förra veckan meddelades domen: 17-åringen skulle frias.

Borgarrådet Jan Jönsson (L) om hatet

Toppen av isberg

De tre fallen som ledde till rättegång var bara toppen av ett isberg. Jan Jönsson fick ta emot flera tusen kommentarer med hat och kränkningar i spåren av Lamottes film, och det ledde också till att en mängd andra personer gjorde liknande filmklipp med Jan Jönsson på Instagram och Youtube.

– Det här pågick under nästan fyra månader. Jag har aldrig upplevt något liknande. Det var väldigt speciellt. Tyvärr ser samhällsklimatet ut så här, så det kan nog hända igen. Och det blir nog inte bättre av hovrättens dom. Det finns en risk för att ribban för vad som är okej att skriva, uttrycka och säga till andra människor tyvärr kan sänkas efter det här, säger Jan Jönsson.

Kommer du gå vidare med det här själv på något sätt och driva på för en förändring?

–  Man ska aldrig använda enskilda fall för att kräva lagändringar, särskilt inte om man själv är en part i målet. Däremot är det väldigt många människor som blir utsatta, och känner en stor otrygghet. Det är bekymmersamt, ur ett samhällsperspektiv.

–  Vi borde verkligen bli bättre på att anstränga oss att bli vänligare mot varandra, även om vi har olika uppfattningar.

Tidigare har du berättat att du inte längre känner dig trygg med att sitta i tunnelbanan.

– Så är det fortfarande, den känslan är kvar. Numera står jag alltid upp. Det är därför jag vill uppmana folk att tänka på vad de skriver och skickar iväg. Den som träffas av påhoppen kan få en bestående påverkan.

StockholmDirekt har, utan resultat, försökt nå Joakim Lamotte för en kommentar.

Hovrätten: Hoten mot Jan Jönsson (L) inte olagliga

Friades. Hovrätten friade den 17-åring som åtalats för att ha hotat Jan Jönsson (L) via Messenger. Foto: Mostphotos