Jan Emanuel vill bygga vid Rösjön

Jan Emanuel Johansson, rikskändis och vårdmiljonär, vill bygga vid Rösjön. Via ett av sina bolag har han köpt en strandtomt och tänker sig nu bostäder och ett äldreboende. – Vi håller tummarna för att det här ska gå genom, säger han.

  • Publicerad 09:15, 19 jan 2016

En tomt på 74 000 kvadratmeter med sjöutsikt och egen badbrygga. Låter väl ganska okej. Det tycker åtminstone Jan Emanuel Johansson som via ett av sina bolag är ägare till en rejäl bit mark utmed Rösjön.

Affären blev klar för två år sedan. Tomten köptes då av bolaget Dandelion specialfastigheter där den före detta S-politikern och omsorgsentreprenören är VD.

– Vi har en vision om att ha både ett äldreboende och vanliga bostäder så att människor ska kunna umgås över generationsgränserna på den här platsen, säger Jan Emanuel Johansson.

Även kolloverksamhet finns med i idén. Enligt Jan Emanuel är det väldigt tidigt i processen och hur den färdiga planen kommer att se ut är fortfarande oklart.

Bolaget fick betala 6,3 miljoner vid köpet. Mäklaren som bistod vid kontraktskrivningen säger till Mitt i att tomten har så mycket byggmässiga restriktioner att säljaren kan vara nöjd med affären.

I dag finns en gammal kursgård och några stugor i området. Fram till försäljningen så tillhörde tomten den ekonomiska föreningen Ungdomens sommarhem som drivits av bland annat SSU och LO.

Jan Emanuel Johansson har koppling till de båda organisationerna i och med sitt tidigare politiska engagemang för Socialdemokraterna. Enligt honom är dock kopplingen en slump.

– Vi är ett fastighetsbolag som jobbar med att hitta och öppna upp platser som kanske varit privata eller spärrats av. Det här ligger nu hos en exploateringskonsult som tittar på hur man kan göra det här på bästa sätt.

Projektet kan dock bli en utmaning. Även om idén är att bygga bortom strandskyddet så betraktas platsen som kulturhistoriskt mycket värdefull. Marken ligger precis över kommungränsen till Sollentuna och kräver ny detaljplan om bostäder ska vara möjligt, berättar Anders Lidgren på bygglovsenheten.

– Täby och Sollentuna har gemensamt valt att inte exploatera för att värna naturområdet. Vill man ha ny planläggning så måste politiken ta ställning till det och avgöra om det finns en väg fram.

En som hoppas att marken lämnas orörd är Bertil Stavre. Han bor i närheten och sitter i styrelsen för Naturskyddsföreningen i Täby.

– Området tillhör en av länets gröna kilar där man måste bevara bredd för att det ska fungera som biologisk spridningskorridor. Dessutom ligger det alldeles intill ett naturreservat, säger Bertil Stavre.

Kort efter köpet ansökte den nya ägaren om förhandsbesked för att bedriva omsorgsverksamhet i området. Ansökan togs sedan tillbaka för kompletteringar.

Fakta

Robinsonvinnare

Jan Emanuel Johansson blev känd efter sin vinst i dokusåpan Expedition Robinson 2001.

Året därpå valdes han in i riksdagen för Socialdemokraterna och satt fram till 2010.

Har fått kritik för vinster som gjorts på behandlingshem där kvalitén varit ifrågasatt.

Förra året var hans företag Hoppetgruppen omskrivet för sina avgifter vid placering av ensamkommande flyktingbarn.

Senaste deklarerade inkomst är 2 165 027 kronor.

Källa: Arkiv och Skatteverket
Visa merVisa mindre

Fira kvinnodagen med fem modiga pionjärer

Nyheter "Förändring är möjlig, låt dig inspireras" I kampen för en jämlikare värld presenteras utställningen ”Sveriges Kvinnliga pionjärer” på Internationella Kvinnodagen, den 8 mars, i en utställning på flera platser i Sollentuna.tisdag 2/3 12:15

Coronasmittans tredje våg är här

Nyheter Smittan har tagit ny fart Smittan ökar så pass snabbt att man kan tala om en tredje våg. Det menar Region Stockholms tillförordnade chef Johan Bratt i en intervju i SVT.tisdag 2/3 11:35