FRU GÅRMAN. Moa Rasmusson (L) är glad att skyltarna med Fru Gårman väckt en diskussion om jämställdhet. Foto: Pauline Cederblad

Jämställd vägskyltning väcker känslor

Nu ska det bli mer jämställt bland trafikskyltarna i Sollentuna. Varannan skylt vid övergångsställen ska snart föreställa Fru Gårman. Men idén har väckt betydligt mer känslor än vad kommunens väntade sig.

  • Publicerad 15:17, 19 okt 2018

Det finns otroligt mycket att göra kring jämställdheten i Sverige.

I veckan presenterade Sollentuna kommun på sin Facebooksida att den traditionella skylten Herr Gårman skulle få sällskap av Fru Gårman. Reaktionerna blev starka från många håll.

Vissa hyllade idén medan andra var mycket kritiska. "Lägg tid och pengar på viktiga saker i stället. Det här är trams!" menade en person och "Måste ju vara ett skämt hoppas nu verkligen att detta inte stämmer måste ju finnas bättre saker att lägga våra pengar på" skrev en annan.

– Jag hade verkligen inte väntat mig så här mycket reaktioner på att vi lägger till en skylt, säger Moa Rasmusson (L), ordförande i trafik- och fastighetsnämnden.

Ingen ökad kostnad

Sollentuna kommun följer vägmärkesförordningen, med skyltar som är godkända för att använda. I den finns Herr Gårman, men nu för tiden även Fru Gårman, att välja på när ett övergångsställe ska märkas upp.

Men, några befintliga och fungerande skyltar kommer inte att plockas ner för att ersättas av Fru Gårman. När gamla skyltar behöver bytas ut, eller när till exempel nya övergångsställen anläggs, kommer vissa av dem fram över att illustrera Fru Gårman istället.

– Det kommer inte att bli ökade kostnader eller mer arbete. Det här sådant vi redan gör. Vi skrev väldigt tydligt att det inte kommer att bli någon skillnad, men vissa reagerar på uppstuds och förutsätter att det ska kosta mer pengar.

Välkomnar debatt

Moa Rasmusson välkomnar diskussionen, även om den kom något oväntat.

– Om en sådan här liten grej kan göra att vi pratar mer om jämställdhet så är det absolut värt det. För det finns otroligt mycket att göra kring jämställdheten i Sverige.

VARANNAN. På sikt ska varannan skylt vid övergångsställena föreställa Fru Gårman. Foto: Pauline Cederblad

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Tandläkare drog ut tänder utan ordentlig undersökning

Nyheter "Grovt oskicklig" och en risk för patientsäkerheten enligt Ivo En tandläkare i Sollentuna har ”systematiskt brustit” i sina undersökningar och varit ”grovt oskicklig i sin yrkesutövning”. Det menar Ivo som efter en granskning vill att mannens...söndag 13/6 7:50

Kvinna föll från balkong – polisen utreder mordförsök

Nyheter Omständigheterna är oklara En kvinna i Tureberg föll från en balkong på femte våningen på fredagseftermiddagen. Hon fördes med ambulans till sjukhus med allvarliga skador, och polisen har inlett en förundersökning om försök...lördag 12/6 12:46