Jamils cancer hann sprida sig

När Jamil Abdulkader från Rinkeby klagade på näs- och halsont skrev läkaren ut nässpray. Halssmärtan visade sig vara cancer som spred sig till huvudet. Nu kämpar Jamil Abdulkader för sitt liv.

  • Publicerad 00:00, 24 jan 2012

Jamil Abdulkader ursäktar sig för att han pratar långsamt. För att kunna prata över huvud taget har han tagit två smärtstillande tabletter. En månad har gått sedan beskedet: Jamil Abdulkader har cancer som inte upptäcktes förrän den gått så långt som till fas tre.

– I flera månader berättade jag att jag ville träffa en specialist på öron, näsa och hals, men läkaren i Järva, som jag gått till sedan 2010, ville inte remittera mig dit. I stället skrev läkaren ut nässprej och penicillin.

Till slut gav Jamil upp och i augusti 2011 sökte han hjälp hos en privatläkare. Den läkaren upptäckte vid första besöket att allt inte stod rätt till och remitterade honom till magnetröntgen och cellprovtagning.

– Han hade fått penicillin som inte hjälpte och hans hals var synbart svullen, jag fick skicka honom akut till Karolinska sjukhuset, säger privatläkaren, som vill vara anonym.

Efter en rad provtagningar kom beskedet i december: Jamil hade cancer som startat i käkbenet, spridit sig till lymfkörtlarna i halsen, vidare till näsan och som nu fortsätter att sprida sig i hans huvud.

– Hade man upptäckt cancern tidigare hade den varit lättare att behandla. Det är beklagligt när det blir så här. Det är en medicinsk bedömning att remittera eller inte. Med facit i hand gjorde läkaren i Järva fel som inte remitterade Jamil direkt. Nu har diagnosen fördröjts och förvärrats, säger privatläkaren.

Med stor möda tar sig Jamil Abdulkader från hallen till vardagsrummet. Metallställningen med dropp som är kopplad till hans mage skjuter han framför sig. När hans barn, som är 9, 11, och 13 år, lämnat rummet säger han;

– Jag vill inte säga det framför mina barn men jag kan dö när som helst. Vi bor i andra hand och om jag dör vet jag inte om min familj kommer att ha någon trygghet.

Han torkar tårarna. I soffan bredvid sitter hans fru. Hon sänker blicken.

– Jag försöker stötta min man och stå vid mina barns sida, men det är svårt, svårt att hålla ihop.

Nu har Jamil Abdulkader anmält läkaren i Järva till Socialstyrelsen för felbehandling.

– Jag vill veta hur det kunnat gå så här långt utan att jag fått någon hjälp. Jag vill veta vem som gjort fel och hoppas att jag lever så länge att jag hinner få svaret.

Cancer i näsa och hals har ibland diffusa symtom som gör den lite svårare att upptäcka än om man till exempel har en knöl i bröstet, berättar Elisabeth Höög, specialiserad sjuksköterska inom cancervård.

Jamil Abdulkader behandlas med kemoterapi och i slutet av januari ska han påbörja strålbehandling.

– Cancer i grad tre kan betyda att man kan dö, men behöver inte alltid betyda det. Ofta innebär det dock att man inte kommer att bli botad utan får leva med sjukdomen och få behandling resten av sitt liv, säger Elisabeth Höög.

Läkaren i Järva har fått möjlighet att kommentera men valt att inte göra det, trots att Jamil Abdulkader hävt patientsekretessen.

Läkarjournalerna från Järva­läkaren bekräftar att Jamil Abdulkader vid minst två tillfällen klagat på näs- och halsont utan att ha blivit remitterad vidare till en specialist.

Nu är det upp till Socialstyrelsen att avgöra om läkaren har gjort något fel. Under tiden kämpar Jamil Abdulkader för sitt liv.

– Mitt liv är förstört. Jag hoppas att min anmälan hjälper andra så de inte råkar ut för detta helvete på jorden.

Fakta

Svårt att bota

Cancer är samlingsnamnet på ett antal sjukdomar med okontrollerad celltillväxt som medför att de nya cellerna förstör den omgivande vävnaden.

Tumörsjukdomar, inklusive cancer, är den näst vanligaste dödsorsaken i Sverige, efter hjärt- och kärlsjukdomar.

Cancer som utvecklats så långt att den utvecklat metastaser i andra organ än den ursprungliga tumören är svår att bota.

Källa: Cancerupplysningen

Visa merVisa mindre