Jämförde svarta med apor – nu lämnar politikern sina uppdrag

SD-politikern Stefan Andersen blev redan i lördags ombedd av SD-riksdagsledamoten Robert Stenkvist att ta ner sitt kritiserade Facebook-inlägg. På tisdagen har Stefan Andersen avsagt sig alla sina förtroendeuppdrag. – Vi tar fullständigt avstånd från publiceringen, säger Robert Stenkvist.

  • Publicerad 09:32, 9 jun 2020

Artikeln har uppdaterats.

”Apor som apor”. Så beskrev SD-politikern Stefan Andersen i Botkyrka en bild som han i lördags delade på sin Facebook-sida där han jämförde en grupp svarta personer som hoppar på en polisbil med en en grupp apor som klättrar på en bil.

Inlägget har mötts av starka reaktioner och på måndagen krävde kommunalrådet Ebba Östlin (S) att han avgår från sina förtroendeuppdrag i kommunen.

Postade bild på nytt

–  Jag pratade med Stefan i lördagskväll, samma dag som han lade upp inlägget, och bad honom ta bort bilden. Men det verkar inte som att han gjort det. Detta är inget som partiet på något sätt står bakom, säger Robert Stenkvist, riksdagsledamot och SD Botkyrkas ordförande till Mitt i på måndagskvällen.

Stefan Andersens facebook-inlägg.

På måndagskvällen låg ännu det kritiserade inlägget ännu kvar på Stefan Andersens facebook-sida. Han hade också delat samma bild igen med en text där han svarar på anklagelserna:

På tisdagsmorgonen var båda inläggen bortplockade.

Robert Stenkvist berättar att SD Botkyrka ska ha ett internt möte om det som skett.

– Vi ser mycket allvarligt på detta och det påverkar vårt parti negativt, säger Robert Stenkvist.

Ser du inlägget som rasistiskt?

– Ja, det menar jag att det är.

Det låter som att ni vill att Stefan Andersen lämnar sina uppdrag?

– Det vill jag inte kommentera. Det är det vi från styrelsen och fullmäktigegruppen ska diskutera och jag vill inte föregå det. Men inlägget är ytterst olämpligt.

Stefan Andersen sitter i styrelsen för kommunala Botkyrkabyggen, i styrelsen för SD Botkyrka och är ersättare i kommunfullmäktige.

Han sade på måndagen till Mitt i att han inte såg inlägget som rasistiskt och att det var beteendet på personerna som vandaliserade polisbilen som han tyckte var att jämställa med apors beteende.

Lämnar alla uppdrag

På tisdagsförmiddagen har Stefan Andersen inkommit med en avsägelse från samtliga sina förtroendeuppdrag, detta uppger det S-ledda politiska styret i Botkyrka kommun.

– Inlägget är högst olämpligt och något vi inte står bakom. Vi har pratat med Stefan och pekat på olämpligheterna. Vi som parti i Botkyrka har gemensamt kommit fram till att han avsäger sig uppdragen vilket han själv höll med om, säger Martin Inglot, SD Botkyrkas gruppledare till Mitt i.

Markering

S, KD, MP, L, C och V i Botkyrka har kommit med ett gemensamt uttalande:

”Stefan Andersens agerande påvisar en människosyn som inte är förenlig med Sveriges, och med det även Botkyrka kommuns, grundläggande demokratiska värderingar”, skriver man bland annat och fortsätter:

”Kutym är att enskilda partier hanterar sina partifrågor internt. Stefan Andersens agerande anses dock vara av sådan allvarlig art att detta blir en fråga för hela den demokratiska processen i kommunen. Därför välkomnar undertecknade att Stefan Andersen, via sitt parti, under tisdagsförmiddagen inkommit med en avsägelse från samtliga av sina förtroendeuppdrag.”

M: ”Smaklöst”

På tisdagsförmiddagen uttalade sig även Moderaterna i frågan.

– Det är smaklöst och vårt parti hade aldrig accepterat det. Det är dock varje partis ansvar att hantera sina förtroendevalda. Vi har fått kännedom att SD har hanterat frågan och därmed är det utagerat, säger Stina Lundgren (M), oppositionsråd Botkyrka kommun i ett pressmeddelande.