– My name is Bond... James Bond.

Ni har hört det förut, det där klassiska citatet hämtat från filmerna med den hemliga agenten. Nu ska James Bond rädda biograf Gröna Ladan i Sigtuna.

– Jo, så är det. Hela filmbranschen är beroende av Bondfilmen som skjutits upp i omgångar. Vi trodde inte att den skulle komma på bio till slut. Men det är filmen som faktiskt räddar hela branschen, säger Urban Niklasson som driver Gröna Ladan.

Första kvällen efter restriktionerna släpptes var det galaföreställning på Gröna Ladan. Röda mattan var utrullad och champagneglasen fyllda. Alla 80 platser var slutsålda inför premiärvisningen av den nya James Bondfilmen, No time to die.

Systemkrasch

Men kvällen fick ett abrupt slut. Med 20 minuter kvar av filmen kraschade systemet och det gick inte att se klart premiärvisningen. Gästerna fick gå hem utan att se slutet.

– Förr, när filmerna spelades upp från filmrullar kunde man fixa med lite tejp och ståltråd om filmen gick av. Nu får man förlita sig helt på tekniken, säger Urban Niklasson.

För dem som inte fick se hela filmen erbjuder nu Gröna Ladan flera nya tider där de visar de sista 20 minuterna. Skulle någon av dessa vilja se om hela filmen får de göra det kostnadsfritt.

95-åring med känsla för opera

Biografen i Sigtuna inviges i september 1926 och fyller alltså 95 år i år. Många verksamheter vill utveckla sitt koncept till något större. Gröna Ladan tänker annorlunda och har tagit bort sittplatser istället.

– Det gjorde vi för två år sedan av två anledningar egentligen. Dels blir det färre stolar att köpa in men främst för att få plats med den här mingelhörnan med ståbord och så, säger Urban Niklasson.

Mingelhörnan används främst på de operaföreställningar biografen visar. Då kan besökarna ta ett glas i pausen och hänga vid borden.

– Det är häftiga föreställningar. Man kommer riktigt nära och ljudet är toppen. Jag roade mig med att titta på vad sådana platser kostar där man sitter nära och de går för 600 dollar. Här får du samma upplevelse för några hundra.

Pojkdröm

Nu när biopubliken ska hitta tillbaka till salongen igen hoppas Urban Niklasson på några storfilmer som kan täcka upp för det underskott pandemin drog med sig.

– Det stora problemet har varit brist på film. Så har det varit för hela filmbranschen. Det har bara varit två filmer som gått bra egentligen. Det har varit "The Father" och den danska "En runda till". Det skulle behövas en ny Ovefilm, den slog ju alla möjliga rekord, säger Urban Niklasson.

Att återigen få driva biosalongen fullt ut är en lättnad för Urban Niklasson som har det som ett sidoprojekt. En pojkdröm som gått i uppfyllelse.

– Egentligen är jag inte lika mycket filmnörd som jag är teknikintresserad. Det här är en fantastisk hobby ändå, säger han.