Jakten på en Spångabos förflutna

I över 40 år bodde Josef Nový i sin lägenhet på Spånga Stationsplan. Få visste något närmare om den tillbakadragne men alltid vänlige tjecken. Nu kan hans historia berättas och den innefattar en flykt från ett ockuperat hemland, en försvunnen lillebror – och ett ishockey-VM som förändrade allt.

  • Publicerad 10:00, 31 aug 2018

När Josef Nový avled 2013 vid 70 års ålder lämnade han efter sig 624 000 kronor – men vem skulle få pengarna när han saknade familj i Sverige? SVT:s program Arvinge okänd, med programledarna Kattis Ahlström och Niklas Källner, började göra efterforskningar, och hittade överraskande uppgifter.

Kvinnlig brevvän

Det visade sig att Josef när han kom till Sverige i juni 1969 i själva verket hade följt efter sin yngre bror Miroslav, som redan befann sig i här. Det gjorde lillebrodern, enligt dennes visumansökan, ”för att titta på ishockey-VM i Stockholm” och på inbjudan av en kvinnlig svensk brevvän.

Josef bodde ensam i Sverige, utan familj. Men någonstans fanns hans lillebror. Foto: SVT

VM-turneringen kom att bli klassisk. Tjeckerna slutade visserligen bara trea, men vann de två ”hatmatcherna” mot Sovjetunionen, vars stridsvagnar hade rullat in och krossat Pragvåren och landets frihetsdrömmar året innan.

Ingen av bröderna återvände till det ockuperade hemlandet.

Omaka bröder

Josef slog sig ner i Spånga och inledde en 40 år lång och strävsam yrkeskarriär på en mekanisk verkstad. Han var en skicklig yrkesman, men var mycket timid privat.

Josef bodde i samma hus i Spånga under större delen av sin tid i Sverige. Foto: SVT

Grannen Tibor i Spånga var en av få som umgicks med honom.

– Han var mycket snäll och försynt, och pratade bara med dem han kände. Men han var alltid artig och trevlig, berättar han.

Brodern var betydligt mer äventyrslysten och försvann ut i världen. Jakten på brodern, och den lagenliga arvingen till Josefs kvarlåtenskap, skildras i SVT-programmet som sänds på måndag den 3 september och också kommer att finnas tillgängligt på SVT Play.