
På jakt. Minkar kan göra stor skada om inte beståndet hålls under kontroll. Här är Henrik Niklasson och Mats Dahler på plats på Djurgården för att gillra fällor. Foto: Jonatan Bylars
Jakt på minkar ska rädda Djurgården
Minkar är ett stort hot mot Djurgårdens fågelliv. Östermalmsnytt följde med ut på jakt.
- Nyheter
- Publicerad 09:15, 23 aug 2014
Det är en småkylig morgon vid Isbladskärret på södra Djurgården. Henrik Niklasson, naturvårdsintendent på Kungliga Djurgårdens förvaltning och hans kollega, naturvårdaren Mats Dahler, är på plats för att titta till de fem fällor som placerats ut i området.
Mats Dahler låser upp dörren till det gamla pumphuset och kan snabbt konstatera att fällan som stod på golvet är tom. Han håller upp den avlånga, smala trälådan som minken lockas att krypa in i, driven av sin egen nyfikenhet eller jakten på mat.
Inne i lådan finns en platta som minken automatisk kommer att kliva på. Mats Dahler petar på plattan och fällan slår igen med en hög smäll.
– Den är hundraprocentig, djuret dör med en gång, förklarar Henrik Niklasson.
Djurgårdsförvaltningen har jagat mink på sina egna marker i flera år nu. Och jakten har varit framgångsrik.
– Vi tar kanske tio minkar om året. Det låter inte som så mycket kanske, men det räcker för att vi ska ha kontroll på situationen, säger Henrik Niklasson
Hur många minkar finns det på Djurgården?
– Det vet vi inte exakt, men vi kan konstatera att antalet djur ligger på en stabil nivå vilket är viktigt.
Varför då?
– Minkar kan göra stor skada om man inte begränsar antalet. De kan bli väldigt framgångsrika, särskilt i ett område som det här där ytorna är begränsade. De kan snabbt växa till antalet, så det gäller för oss att ligga steget före.
På Djurgårdsförvaltningen ser man minkjakten som ett nödvändigt ont. Anledningen är att man vill behålla det rika fågellivet i och kring Isbladskärret.
Om våren ligger fåglarnas ägg och de nykläckta fågelungarna som uppdukade på ett dignande middagsbord, där det bara är att hugga in för minkarna. Samtidigt saknar de små rovdjuren naturliga fiender.
– Minken kom från Nordamerika till norra Europa på 1930-talet när man började med uppfödning. Under kriget släpptes många av dem ut i naturen och på 70-talet hade minken brett ut sig så mycket att den blivit ett problem, säger Henrik Niklasson.
Vilken skada gör minkarna?
– De kan göra stor skada på fågellivet om de får agera ostört. Här i Isbladskärret arbetar vi med att skapa en våtmarksmiljö som gynnar fågellivet, och då blir det ju helt fel om det enda vi lyckas med är att hålla minkarna med mat, säger Henrik Niklasson.
Är djuren farliga för människor?
– Nej, men de kan bli aggressiva om de känner sig trängda. Minken är ett rovdjur, så det är väl inte helt lämpligt att ha ett litet husdjur, till exempel en kanin i koppel, i närheten.
Vad händer med djuren som gått i fällan?
– De grävs ned i marken och blir en del av kretsloppet.
Kan man ta tillvara skinnet, och börja tillverka närproducerade pälsar av Djurgårdsmink?
– Nej, haha, det är inget vi sysslar med. Vi har inte den möjligheten att hantera djuren. Och fångsten räcker knappast till. Du skulle få vänta på pälsen i flera år.