Elma school stängdes på fredagen. Foto: Mostphotos

Jakt på 230 nya skolplatser för elever från Elma school

De 230 elever som fram tills i fredags gick på Elma school ska få nya skolplatser. För de 81 elever som är folkbokförda i Stockholms stad kommer erbjudande om plats på en annan skola att gå ut senast på tisdagen, uppger utbildningsförvaltningen.

  • Publicerad 14:18, 17 feb 2020

I fredags beslöt förvaltningsrätten att dra tillbaka tillståndet för friskolebolaget Elma School AB, som nu bytt namn till English School Scandinavia AB, och som driver grundskolan Elma school i Rågsved. Det innebär att ägaren inte längre har tillstånd att bedriva skolverksamhet, och att skolan genast skulle stängas ned.

Det påverkar förutom de anställda också 230 elever på skolan. Ansvaret att tilldela eleverna en ny skolplats landar på hemkommunen.

Ska erbjudas skola nära hemmet

Lee Orberson är grundskoledirektör i Stockholms stad, och han uppger att arbetet att hitta nya skolplatser till de 81 elever som är folkbokförda i Stockholms stad inleddes på fredagen.

Senast på tisdag ska de eleverna ha fått erbjudande om en ny skola.

– Vår skyldighet är att erbjuda eleverna skolplats på en skola nära hemmet, så det kommer vi att göra.

Fakta

Elma school – detta har hänt

Juni 2019: Skolinspektionen drog in tillståndet för Elma school. Det motiverades med att man ansåg att verksamheten hade allvarliga brister, och att det förekommit ekonomisk missskötsel.

Juli 2019: Beslutet överklagades, och skolbolaget begärde inhibering. Skolan fick fortsätta drivas fram tills att förvaltningsrätten hade tagit ett beslut.

4 februari 2020: Skolverket kräver att Elma school betalar tillbaka 800 000 kronor som de fått i statsbidrag, efter att de inte kunnat redovisa hur de använts.

14 februari 2020: Förvaltningsrätten avslog skolans överklagan, vilket innebär att skolan måste stänga.

English School Scandinavia AB har tre veckor på sig att överklaga, från det att förvaltningsrätten kom med sitt besked att skolan måste stänga.

Visa merVisa mindre

Efter att erbjudandet gått ut så är det upp till elevens vårdnadshavare att avgöra om man tackar ja till platsen eller inte. Tackar vårdnadshavaren nej så får man hitta en skolplats på egen hand.

Skolan kan fortsätta drivas

Ägaren av Elma school har möjlighet att överklaga förvaltningsrättens beslut till kammarrätten, och kan då begära inhibering. Det betyder att ägaren åter kan börja börja driva skolan, fram tills att det slutliga beskedet från kammarrätten kommer.

Ifall Elma schools ägare överklagar och skolan får fortsätta drivas, kommer eleverna att skickas tillbaka dit då?

– Det är upp till vårdnadshavaren, om de väljer att söka sig tillbaka till skolan eller inte. Vi kommer inte att skicka tillbaka någon elev, säger Lee Orberson.

Enligt DN har Elma Schools ägare och vd sagt att  ”skolan står sig finansiellt väl rustad” och att man tidigare alltid rättat till fel som pekats ut.