Jakobsbergs folkhögskola firar 100 år – under hela året

På onsdag blir det fest hela dagen för de som går på skolan. Men firandet av Jakobsbergs folkhöskolas 100-årsjubileum fortsätter på lördagen. Då vankas det konsert med miljötema.

  • Publicerad 17:11, 14 okt 2019

1919 öppnade folkhögskolan upp sina portar och stöddes då av Kooperativa föreningen. Från 1971 står Föreningen Jakobsbergs folkhögskola som ensam huvudman.

– Vi firar hundra år i år. Vi har inget specifikt datum utan det är någon gång under året. Kanske 16 oktober, man vet aldrig, säger Felicia Hedström, som är lärare, kursansvarig och sitter i skolans ledningsgrupp.

Jubileumsbok

På onsdag är det kalas för nuvarande elever och personer som tidigare studerat på folkhögskolan. Då uppträder Uje Brandelius och Moto Boy för festdeltagarna. Det vankas även tårta och och den nyutgivna jubileumsboken presenteras.

– Vi har precis fått den från tryckeriet. Boken beskriver skolans hundra år. Den berättar också om Jakobsbergs gård som startade på sextonhundratalet och fanns fram till att skolan bildades för hundra år sedan, säger Felicia Hedström.

Boken beskriver skolans hundra år

Felicia Hedström

 

På lördag är det firande där vem som helst får närvara. Det blir då en konsert med Järfälla kammarkör. Vill man komma måste man anmäla sig och köpa en biljett.

– På lördag har vi en höstkonsert då man kan komma och fika och köpa lunch hos oss. Då kan vem som helst anmäla sig och komma, och det det går även att köpa biljetter i dörren. Kammarkören ska ha en konsert om miljö som heter  ”Jorden vi ärvde”, säger Felicia Hedström.

Hur känns det att fira 100 år?

– Det känns fantastiskt att folkhögskolan har funnits kvar så länge. Vi har ungefär 200 deltagare som går här varje år. Många deltagare har gått gymnasiet men inte klarat det av olika anledningar. Då kommer de till oss och får sin utbildning, säger Felicia Hedström.