Jägarna håller vildsvinen i schack

Vildsvinen blir allt fler och med dem skadorna på åkermark och i trafiken. Varje år anordnas omkring sex drevjakter på halvön söder om Kungsängen för att hålla stammen i schack. Mitt i fick följa med.

  • Publicerad 14:02, 17 feb 2017

Det är fortfarande mörkt ute när vi samlas klockan åtta på morgonen på Frölunda gård, fyra kilometer sydväst om Kungsängen. Ett 15-tal män i orangea västar, kepsar eller halsdukar bildar en skarp kontrast till omgivningens dämpade gråtoner. De har samlats för att hjälpa till med jakten på vildsvin i markerna.

– Jakten är viktig, annars blir vi överhopade av vildsvin. Det måste hållas inom rimliga gränser eller så börjar de gå in i samhällena, säger Anders Åkerlind. Han är moderat kommunpolitiker och sitter i kommunstyrelsen. Men han är också markägare i Lennartsnäs – och jägare.

Viltskadorna har ökat

Vi får en säkerhetsgenomgång av jaktledaren Henrik Dannert och sedan tilldelas alla varsitt jaktpass eller torn. Tre av jägarna har med sig hundar och kommer i stället att vandra från olika riktningar och med hjälp av hundarna driva på vildsvinen.

Alla här är överens om att jakten behövs för att skydda skogsbruk, jordbruk och trafiken från vilt.

Vildsvinsstammen växer i länet

– Det har varit ganska mycket viltskador de senaste somrarna, det har ökat successivt. De bökar upp marken och äter upp skörden. Vi pratar om viltskador för ett par hundratusen för en jordbrukare, säger Henrik Dannert.

Hot och hat mot jägare

Men det finns människor som inte uppskattar jakten och tar till drastiska metoder för att visa sitt missnöje. Flera av jägarna vittnar om att de fått ta emot en del ilska. Vissa får ta emot både hat och hot.

– Någon skrev en skylt där det stod ”skjut dig själv” på dörren till mitt jakttorn. Det har också blivit nedbränt. Jag byggde upp det, men sen har de rivit det, säger Anders Åkerlind.

När alla har fått veta vart de ska är det dags att ge sig ut. Jag och fotograf Åsa Sommarström får följa med en av hundförarna, Henrik Wappsell. Han bor i Morgongåva, men eftersom han har hundar brukar han komma ner till Upplands-Bro för att hjälpa till.

Hundkoll i mobilen

Vi får börja i jaktområdets norra del, i skarven mellan gles skog och en åker. Henrik Wappsell har fyra hundar med sig i sin vita skåpbil, men bara två får följa med. De andra gnäller desperat när vi ger oss iväg med Nix, en laika/karelsk björnhund, och laika/gonic-tiken Jamaica.
Hundarna är exalterade, men vi har inte fått klartecken än.

– Han tycker inte om att vänta, säger Henrik Wappsell och tillägger: det kan bli alldeles för mycket vänta ibland, och syftar inte bara på den otålige Nix.

Efter tio minuter sprakar det till i radion och det är dags att köra igång. Henrik lossar Nix koppel och han far iväg som ett spjut mellan träden. Runt halsen har hunden ett halsband med en pejl så att Henrik kan se i mobilen vart han tar vägen. Jamaica får gå i koppel.

Matstationer håller grisarna i skogen

Henrik berättar att vildsvinen ligger still på dagtid, gärna flera i grupp på någon skyddad plats. Det går inte att förutse var de kan ha gömt sig.

– De kan finnas precis vart som helst, det är det som är så roligt med att jaga dem. Man vet aldrig när man får kontakt, säger han.

Efter en kort promenad stöter vi på en foderstation. Där utfodras grisarna i skogen. Henrik berättar att en del tycker det är fel att mata grisarna – att det är dumt att hjälpa dem. Men han menar att det är nödvändigt.

– Matar vi inte får vi problem. Då går de ut på gärdena, säger han.

Vildsvinen höll sig undan

Vi går genom gles tallskog, björksly och gläntor blöta av smältsnö. Minuterna går och blir timmar. När det börjar närma sig lunchtid får vi höra på radion att en av de andra jägarna har sett tre vildsvin vid Öråkers gård. Jaktledaren beslutar att alla ska återsamlas och omgruppera i området där svinen har siktats.

Jakten fortsätter fram till tre på eftermiddagen, men den här dagen blir det ingen träff. Det är inte ovanligt, men jaktledaren Henrik Dannert är ändå lite besviken.

– Det var tråkigt att vi inte fick några. Vi hade kontakt några gånger men inte så nära att vi kunde skjuta.