Så här kan det se ut när en jägare, som Erik Björkvall, intar position. Foto: Tony Gyllenram

Jägare stoppas från älgjakten

Hundratals nyblivna jägare i Stockholms län missar årets älgjakt eftersom polisen inte hinner behandla deras ansökan om vapenlicens. En skytteförening har väntat över 500 dagar på en ansökan som ska ta polisen 30 dagar.

  • Publicerad 11:08, 8 sep 2014

Den 13 oktober, börjar älgjakten i mellersta och södra Sverige. Flera tusen personer med jägarexamen ger sig då ut och jagar älg i Stockholms län. Men flera hundra av dem som har blivit jägare får inte jaga. De har ansökt om vapenlicens, men har ännu inte fått något beslut från polisen.

Stockholms Luftvärnsförening är en av de drabbade. Den ansökte redan i april 2013 om licens för ett föreningsgevär för målskytte, utöver det gevär som föreningen redan har licens för.

I förra veckan hade föreningen väntat i över 500 dagar, eller 74 veckor, utan att få svar. Den utdragna handläggningen har fått föreningen att JO-anmäla polisens tillståndsenhet.

Erik Björkvall, styrelseledamot i Luftvärnsföreningen och även banchef vid Hacksjöns skjutbana i Tullinge, säger att många av föreningens medlemmar har drabbats av polisens långa handläggningstider.

Flera kommer inte att kunna delta i älgjakten på grund av att de inte får sin licens beviljad i tid. Utöver jägare drabbas även föreningens målskyttar.

– Våra medlemmar talar ofta om den absurda situationen, säger Per Björkvall.

Stefan Holm, jaktvårdskonsulent vid Jägareförbundet i Stockholms län, säger att drabbade jägare vill att Svenska jägareförbundet agerar mot polisens långa utredningstider. Det har nu skett genom en skrivelse till Justitiedepartementet.

– Polisen i Stockholms län tar orimligt lång tid på sig, till skillnad från i Uppsala och Södermanlands län, där ansökan behandlas inom bara några dagar. I vårt län har ungefär tusen personer tagit jägarexamen i år och flera hundra av dem kan inte delta i älgjakten just för att de inte får sin licens i tid, säger Stefan Holm.

Stockholmspolisen hoppas korta ner handläggningstiderna.

– Vi får in mellan 40 och 50 ärenden om dagen i länet. Det som har komplicerat vår handläggning är att vi haft pensionsavgångar och bytt datasystem, som inneburit en del problem. Men nu har vi kommit i gång och hoppas kunna svara snabbare, säger Bengt Jandorff, chef för vapengruppen i Stockholm.

Men han påpekar att licensansökan ändå tar sin tid.

– Det handlar inte bara om personen som söker är lämplig att ha ett vapen utan även om själva vapnet, säger Bengt Jandorff.