Samarbete. På Tarby gård hjälps det lokala jaktlaget och lantbrukarna åt för att hantera den stora mängden vildsvin. Jägaren Mikael Holmström (till vänster) tror att antalet beror på att fler har överlevt de mildra vintrarna. Foto: Mikael Andersson

Jägare och bönder går samman för att hålla vildsvinen borta

Vildsvinsstammen har exploderat de senaste åren, enligt Sveriges Lantbruksuniversitet. Det slår hårt mot lantbrukare, som får sina grödor uppätna och går med ekonomisk förlust. På Tarby Gård i Vallentuna har man dock hittat ett sätt att hantera problemet.

  • Publicerad 16:30, 31 maj 2019

Vi turas om att ha någon ute varje kväll. Vi vill inte heller ha dem ute på åkrarna.

På en 150 hektar stor gård i norra Vallentuna odlar Fredrik Andersson vete, havre, råg och korn. Tidigare odlade han även majs och ärtor här, men det slutade han med för fyra år sedan – eftersom grödorna blev förstörda på nolltid.

– Jag har fått sluta odla de känsligaste grödorna, som ärtor och majs. Det är omöjligt med den här mängden grisar. Detsamma om man skulle vilja odla potatis och grönsaker. Det går inte, det blir uppätet direkt, säger bonden Fredrik Andersson som driver Tarby gård och även är vice ordförande i LRF Vallentuna.

Enligt Lantbrukarnas riksförbund (LRF) har vildsvinspopulationen ökat drastiskt de senaste åren. Det utgör ett hot mot lantbrukare som drabbas ekonomiskt när vildsvinen förstör mark och äter upp skördar. Sveriges Lantbruksuniversitet uppskattar att det rör sig om 1,1 miljard kronor per år som försvinner i skador och odlingsförluster orsakat av vildsvin.

Grönska. Årets skörd har klarat sig ovanligt bra jämfört med tidigare år. I år räknar bonden Fredrik Anderson med 7-8 ton höstvete. Foto: Mikael Andersson

Skador. Så här såg det ut på ett av fälten tidigare i vår. Jorden har bökats upp av vildsvin. Foto: Carl Holmström

"Ohyggligt med grisar"

För Vallentunabon Fredrik Andersson var det som värst för fyra-fem år sedan. Då blev det ett skördebortfall på 50-75 000 kronor.

– Det var ohyggligt mycket grisar då. Jag såg dem varje kväll, berättar han.

Men i år har det varit relativt lugnt. Fredrik har inlett ett samarbete med jägarna i området, som hjälper honom att hålla vildsvinen borta från fälten genom att skjuta en del av dem.

– Vi turas om att ha någon ute varje kväll. Vi vill inte heller ha dem ute på åkrarna, utan i skogen. Vi försöker styra dem till skogen genom att placera ut foderplatser där, så kallade åtlar. Då lockar vi dem dit och kan skjuta dem där, säger jägaren Mikael Holmström.

Men just vildsvinsjakt tar mycket på krafterna, särskilt för de jägare som börjar komma upp i åldern, berättar Mikael.

– Vildsvinsjakt sker främst på nätterna. En dag när vi åkte ut efter middagen sköt vi fyra grisar. Vi var inte hemma igen förrän det blivit ljust ute, säger Mikael Holmström.

Han hoppas att fler ungdomar kan ansluta sig till jaktl aget, då det är så tungjobbat med vildsvinen.

Mikael tror att den stora mängden vildsvin delvis beror på att fler har överlevt vintrarna.

– Det har varit för många mildra vintrar i rad. Fler individer har överlevt, säger han.

– Sedan är det ju för att vildsvinen förökar sig väldigt snabbt, inflikar Fredrik.

Odling viktigt för klimatet

Att vildsvinen saboterar för lantbrukare påverkar inte bara den enskilda gården, menar lantbrukaren. I det långa loppet får det konsekvenser även för klimatet:

– När de bökar upp mulljord som innehåller partiklar så avger det växthusgaser som stiger upp till ozonlagret. Där vill man ha odlad mark så mycket som möjligt. Det är också viktigt att vi kan odla våra egna baljväxter så vi kan minska importen från andra länder, säger Fredrik.

Vilka lösningar ser du på vildsvinens sabotage?

– Åtlar, stängsel och vildsvinsjakt. Vi har kommit en bra bit på vägen, samarbete är vägen framåt, säger Fredrik.

Mikael Holmström nämner även en tjänst som Jägarförbundet har börjat med, kallad vildsvinshjälpen – där lantbrukare sätts i kontakt med en jägare.

Lantbruk. Just nu är vetet i skedet "begynnande axgång", då man kan se veteax i stjälken. Det är när det slår ut i juli månad som vildsvinsplundringen börjar. "De älskar det". Foto: Mikael Andersson

Smörgåsbord. Här odlar bonden Fredrik Andersson vete och för vildsvinen som bor i skogen är det ett enda stort smörgåsbord. Skadorna syns mest på våren när svinen bökar upp skörden. Foto: Mikael Andersson

Vildsvin på vägarna - tänk på det här

Ett skadat vildsvin kan vara farligt. Har man kört på ett vildsvin ska man inte gå ut till det, ring istället polisen på 114 14 och markera platsen.

Var försiktig och ha uppsikt.

Var extra vaksam på natten. Dem rör sig mest då. På dagarna är det inte alls i lika stor utsträckning.

Källa: Jägaren Mikael Holmström.

Visa merVisa mindre