När Eva påpekar kopplingstvånget till hundägare möts hon av hat. Foto: Privat

Jagad av lösa hundar i Orlången: ”Jag dör nu”

Okopplade hundar skrämmer livet ur Eva i Orlångens naturreservat. När hon ber ägarna sätta på kopplet möts hon av hat. – Inte sällan blir de skitförbannade och ryter ”sköt du ditt kärring”, säger Eva.

  • Publicerad 16:10, 13 jul 2018

Eva är fågelskådare och en naturmänniska av rang. Orlångens naturreservat är dit hon alltid gått för att njuta i lugn och ro. Men inte nu längre.

– På vägen hit hände det igen. Jag mötte en kille som jag träffat flera gånger tidigare och som vanligt var hans hund lös trots att det året om är kopplingstvång i naturreservaten, säger hon.

Hunden kom rusandes mot henne över fältet. När även hundägaren kom ut ur buskaget bad hon honom ta bort hunden.

 Jag dör nu på fläcken

Eva

– Men han reagerade inte ens utan stod bara och glodde på mig medan hunden hoppade och skällde. Det kändes väldigt hotfullt.

”Sköt du ditt kärring”

Egentligen heter Eva någonting annat men hon vill inte ha med sitt riktiga namn för att hon känner sig hotad. När hon påpekar kopplingstvånget till hundägare blir det ofta riktigt dålig stämning.

– Antingen så låtsas de inte höra vad jag säger eller så blänger de ut mig argt. Inte sällan blir de skitförbannade och ryter ”sköt du ditt kärring”.

Attackerats av rottweiler

Att hon ändå fortsätter säga till är dels en protest mot vad hon upplever som en ”total respektlöshet inför lagar och regler” och dels om att hon blir livrädd.

Flera gånger har hon blivit attackerad av hundar. Första gången som litet barn och läskigaste gången för ett par år sedan. Hon var ute och löpte när en rottweiler sprang ifatt, hoppade upp och bet mot henne.

– De fattar inte att jag är livrädd och känner att jag dör nu på fläcken.

Nästan lika läskigt är när hon möter de två rottweilers som dagligen rastas okopplade i reservatet. När de kommer springandes tror hon återigen att hon ska dö.

– Adrenalinet rusar, hjärtat klappar och jag känner mig yr. Det är inte kul. Blir ledsen över att folk är så otrevliga och inte har någon förståelse överhuvudtaget. ”Jag skiter i om du är rädd, det är ditt problem”. Den attityden är hemsk.

Böter lösningen

Utöver rädslan för själva hunden är hon också rädd för vad hundarna gör med naturen.

– De stör övriga djurlivet när de tar sig full rätt till allt. De springer efter, ibland till och med river, rådjurskid som ni skrivit om tidigare och så förstör de i fågelbon som kanske fått nykläckta ungar.

Vad borde göras?

– Det är en jäkligt bra fråga. Egentligen vill jag vädja till folk att de ska göra rätt för sig men det verkar inte var någon idé. Det borde finnas en ordentlig påföljd. Stickprover i reservaten och rejäl bötfällning på plats. Det skulle nog funka.