”Jag vill starta samarbete med de goda krafterna”

I onsdags besökte statsminister Stefan Löfven (S) Rinkeby. – Det finns en enorm kraft hos eldsjälarna och i föreningslivet i Rinkeby, som verkligen var inspirerande att ta del av. Jag vill påbörja ett arbete tillsammans med alla goda krafter.

  • Publicerad 14:32, 10 jun 2016

I onsdags besökte statsministern Rinkeby. Temat för dagen är minskad segregation, ökad trygghet och sammanhållning i samhället. De hölls bland annat samtal i Rinkeby folkets hus och besök på förskolor och skolor.

Vad tar du med dig från besöket?

– Jag tar med mig många skarpa beskrivningar om den hopplöshet, kriminalitet och trångboddhet som plågar många men också många goda exempel och förslag på lösningar, inte minst från det starka civilsamhälle som finns i Rinkeby. Det finns en enorm kraft hos eldsjälarna och i föreningslivet, som verkligen var inspirerande att ta del av. Jag vill påbörja ett arbete tillsammans med alla goda krafter.

Natten innan ditt besök kastades det återigen stenar mot polisen i Järva. Hur ska du arbeta för att stoppa det?

– På kort sikt behöver vi stärka polisens arbete, och visa att vi aldrig tolererar våld och stenkastning. Men på längre sikt behöver vi göra ett ännu större arbete för att leda bort unga från kriminalitet och destruktivitet, och leda in dem i utbildning och arbete. Det kommer inte vara en enkel eller snabbt utförd uppgift, men den måste göras för att lösa problemet med stenkastning i grunden.

Många ungdomar i Rinkeby har uttryckt att de inte känner sig som en del av samhället.

Vad tänker du kring det?

– Det oroar mig. Vi behöver arbeta för ett Sverige där unga i Rinkeby känner sig lika delaktiga i samhället som alla andra.

Han tror att vägen dig bygger på att samhället erbjuder större utbildningsmöjligheter, chansen att få ett första bra jobb, och bättre bostäder.

– Men samtidigt ska vi inte heller vara kravlösa. Vår politik handlar inte om samhället bara ska ge saker åt unga utan förändra deras liv tillsammans med dem.