24-årige "Suie" pratar med kommunpolis Therese Skoglund Shekarabi. Foto: Pekka Pääkkö

”Jag vill göra det bättre för mina medmänniskor”

På onsdagen höll polisen en informationsträff i Rinkeby med förhoppning om att rekrytera personer från området. Ett fåtal dök upp – och de vittnar om att det inte är helt enkelt att ta steget till att bli polis. – Jag är kvinna, rätt kort och har annan etnicitet. Det gör att man blir osäker på om det är rätt val, säger en av deltagarna.

  • Publicerad 15:57, 8 nov 2018

På onsdagen höll polisen en informationsträff på Medborgarkontoret i Rinkeby.

På plats befann sig, förutom poliserna Niclas Andersson, Therese Skoglund Shekarabi och Linda Holtsjö, fem deltagare.

Samtliga vill vara anonyma.

Det finns onekligen en viss laddning kring att vilja arbeta inom polisen.

– Attityden mot polisen är ofta negativ. Mina vänner är inte såna, de stöttar mig, men överlag är det mycket ”jävla grisar” och sånt, berättar en 24-årig tjej som vi kan kalla ”Suie”.

Therese Skoglund Shekarabi, kommunpolis i Järva. Foto: Pekka Pääkkö

”Vill göra det bättre för mina medmänniskor”

Suie pluggar för tillfället på Komvux. Hon har fortfarande en del betyg kvar att läsa upp innan hon kan söka till polisutbildningen men säger att hon deltar på informationsträffen för att bli inspirerad.

Hon är uppvuxen i Akalla-Husby men valde nyligen att flytta. Hennes förhoppning är att i framtiden få möjlighet att arbeta i området och menar att det känns osäkert att samtidigt bo där.

– Det handlar inte om att vilja ”städa upp” i de här områdena – jag vill bara göra det bättre för mina medmänniskor.

Har länge drömt om att bli polis

Drömmen om att bli polis har Suie haft i princip så länge hon kan minnas.

– Det var antingen det eller Hollywoodstjärna jag drömde om som liten. I dagsläget känns polis rimligare, säger hon och skrattar.

Trots det är det fortfarande mycket som får henne att tveka. Det är höga intagningskrav, och hon är osäker på om yrket verkligen är för ”såna som hon”.

Det är ingen som ser ut som mig. Det gör att man blir osäker på om det är rätt val.

”Suie”, deltagare på informationsträffen

Suies pojkvän pluggar till polis och via honom har hon fått träffa några av sina eventuella framtida kollegor.

Hon menar att hon ser ett tydligt mönster.

– Det är ingen som ser ut som mig. Jag är kvinna, rätt kort och har annan etnicitet. Det gör att man blir osäker på om det är rätt val.

10 000 nya poliser

Polisens mål är att ha rekryterat 10 000 nya medarbetare till 2024, men för att kompensera för personal som går i pension eller av andra anledningar slutar skulle hela 22 000 behöva vara inne i själva rekryteringsprocessen.

Det är många poliser, och förutom fler medarbetare vittnar Niclas Andersson, som är chef för lokalpolisområde Rinkeby, om ett stort behov av just mer mångfald.

– Intresset för yrket har gått upp och ner. Nu är det fler som söker sig till polisen igen, men det är också viktigt att vi får in människor med olika bakgrunder. Är vi för ensidiga blir det inget bra.