Trevligt och lagom stort, tycker Jeanette Björnsten. Foto: Anna Wachenfeldt

”Jag tycker det mesta finns i Solna Centrum”

Vad tycker kunderna om sitt centrum, och hur har det förändrats? Mitt i tog ett varv i Solna Centrum.

  • Publicerad 16:41, 1 nov 2018

Solnaborna bryr sig om Solna Centrum, och har alltid gjort. På nyinvigningen i november 1988 ansåg en besökare att centrumet var ”världens bästa!”, medan en annan kallade det ”konstgjort”.

Också idag går åsikterna isär. En del tycker att centrum blivit tråkigare, mer likriktat med de traditionella kedjorna. Andra är oroade över butiker som stänger.

Men många gillar sitt centrum.

Föräldralediga Narger Nasser är ofta här med dottern Maya, fem månader. Här finns BVC, och ska de inte dit strosar de runt.

Saknar klädaffärer

– Det är lugnt och skönt här, inte så mycket folk. Och så bor jag bara tio minuter härifrån, säger Narges.

Men hon saknar klädbutiker som Zara och Mango.

Narges med dottern Maya är ofta i Solna Centrum.

– Om jag ska shoppa något speciellt går jag till Mall of Scandinavia istället.

”Var en jädra massa folk”

80-årige Gunnar Svensson sörjer inte bortfallet av klädaffärer.

– Jag tycker det är rätt skönt faktiskt, haha. Men min dotter är inte så förtjust över att det stängt en massa damaffärer, säger Gunnar.

Gunnar har gjort ärenden i centrum och ska avrunda med lunch på Korv-Ingvars.

Han har bott i Solna sedan 1964 och minns centrumets dragningskraft.

”Gör Solna centrum till kulturhus med bio”

– Det var en jädra massa folk här förr, en massa folk som kom hit från andra delar av stan. Det var otroligt populärt. Nu har väl Mallen gjort att det blivit mindre folk, men jag tycker det är bra här. Snart öppnar Lidl, det skapar lite konkurrens, menar Gunnar.

Mäklare och myndigheter – nej, tack

Jeanette Björnsten har besökt Solna Centrum i många år, långt innan det blev ett inomhuscentrum. Hon tycker att det är trevligt och lagom stort. Det passar hennes vardagsärenden: mataffärer, bank, systemet, blomsterhandel.

– Jag tycker det mesta finns i Solna Centrum, hoppas att det får vara kvar. Att det får vara affärer och inte mäklare och myndigheter.

Magnus Persson, aktiv i hembygdsföreningen och Solnabo sedan alltid, efterlyser en deli. Många saknar saluhallen, menar han.

Restaurang saknas

Och mer liv kvällstid behövs.

– Det saknas en bra familjerestaurang i centrala Solna, vad finns ens att göra här en lördag om man inte vill gå på pizzeria? Biografen Skytten, Gina Tricot-lokalen, borde göras om till restaurang. Man kan öppna mot p-däck och ha öppet på kvällen. Kundunderlaget kommer bli stort med tanke på kommunens planer att bygga bostäder där.