Henok på Karlberg med en bild på Råsunda, tagen av Johan Vesterkvist, i bakgrunden. Foto: Tomas Stark

”Jag måste ta flaggan om något händer”

Medalj sju år på raken. Men inget guld. I år ska det bli annorlunda. AIK har storsatsat för att på allvar utmana om SM-titeln. 33-årige Henok Goitom har en bärande roll, både som klok anfallare och som ny lagkapten.

  • Publicerad 09:00, 25 mar 2018

– Jag var assisterande kapten tidigare. Skillnaden nu blir väl att jag måste vara mer uppmärksam. Tidigare hade jag alltid någon framför mig. Nu är det mig folk tittar på när något händer, då måste jag ta flaggan, säger Henok Goitom.

Henok Goitom är ny lagkapten i AIK, ett ökat ansvar i laget. ”Det är inget jag känner är obekvämt utan bara hedrande att få vara kapten i AIK.” Foto: Tomas Stark

Denne ”någon” som Henok hade framför sig är inte vem som helst, utan AIK-ikonen Nils-Eric Johansson som plötsligt tvingades avsluta  sin fotbollskarriär i februari då läkarna hittade en försämring av en sedan tidigare känd avvikelse på hjärtat.

”Nisse som kapten, en bra skola”

– Jag har haft Nisse som kapten under mina år i klubben, en väldigt bra skola. Det är först här i AIK jag har sett vad en kapten gör. Tidigare har jag varit utomlands och max två år i varje klubb. Då har jag varit i en egen bubbla. Jag kom till AIK när jag var 27–28, och då började jag se både detaljer och större drag, säger Henok.

Det är ett par veckor kvar till den allsvenska premiären. AIK-truppen har kört ett förmiddagspass och är nu samlad för lunch på träningsanläggningen i Karlberg. Henok äter snabbt och hastar ut på parkeringen för att ta emot sin dotter Selina, ett och ett halvt.

AIK ville värva redan 2003

– Vi söker dagisplats, det var ingen annan som kunde ha henne just nu, ursäktar han sig.
Men helt i onödan, för Selina har inte något emot att sitta i soffan i foajén med en Ipad medan pappa svarar på frågor.
Henok Goitom var nära en övergång till AIK redan som 18-åring, men valde i stället att gå till italienska Udinese i Serie A – direkt från spel i division 4 med Vasalund/Essinge IF. I debuten för Udinese hoppade Henok in och nickade in 1–1 mot Inter, men mer spel i Serie A blev det ändå inte.

AIK var en självklarhet

I stället fortsatte Henok karriären i Spanien där han spelade i sju år innan han flyttade hem till Stockholm i augusti 2012. Att han skulle skriva på för AIK var en självklarhet, trots att han inte hade tillhört klubben tidigare.

”Vissa spelare förknippas med vissa klubbar. Så var det med mig. De andra klubbarna i stan tog inte ens kontakt när jag flyttade hem”, säger Henok Goitom.

– Jag hade alltid sagt att jag skulle spela i AIK när jag kom hem. Det började med att jag fick ett S:t Erikscup-kort när jag var liten, så jag kunde gå gratis på fotboll. Pappa tog mig till Råsunda när jag var 10 år. Det var kul, vi gick fler gånger, och sedan började jag gå själv på matcherna.

Svaga vårar ett upprepat mönster

Han flyttade hem till ett av allsvenskans bästa lag och AIK har förblivit ett stabilt topplag sedan dess, dock utan att lyckas hela vägen och ta hem guldet.
– Det finns ingen speciell anledning, vi har inte räckt till för att vinna helt enkelt, säger Henok.
Ett mönster som har upprepat sig flera år är att AIK har inlett svagt så att man har hamnat på efterkälken i guldracet redan under våren.
– Vi har pratat om det, att vi inte kan ha en knackig vår som tidigare år, säger Henok.

Alltid krav och press i AIK

En skillnad i år är att AIK:s trupp känns mer färdig än tidigare redan vid säsongsstart. Mängder av tunga namn har anslutit till truppen och de flesta experter ser AIK som den stora utmanaren till förhandsfavoriten Malmö FF. Med den stora satsningen, inte minst ekonomiskt, följer också stora krav.
– Skillnaden är att truppbygget är klart redan nu och att vi känner att vi inte måste ha en sådan där säsong där allt stämmer för att vi ändå ska vara med och slåss om guldet. Men egentligen är det inte mer press än vanligt. Att spela i AIK innebär alltid krav och press, oavsett trupp, säger Henok.

Tuff konkurrens om speltid i år

Konkurrensen har ökat, främst på de offensiva positionerna, så att tidigare närmast givna nu inte alls kan känna sig säkra på att få spela. Henok vill inte tro att det kan innebära något problem.
– Självklart blir man besviken om man får sitta på bänken, men nu är det upp till oss som lag att få till så pass bra sammanhållning att det funkar ändå. Och det kommer att bli tätt med matcher då det är VM-år och vi förhoppningsvis går långt i Europaspelet.

Startade egen klubb – Kista Galaxy

När Henok flyttade hem till Stockholm 2012 drog han igång en egen fotbollsklubb, Kista Galaxy, tillsammans med några barndomsvänner. Hans engagemang för uppväxtens Husby var stort och han var även fast besluten att inte fasta i klichébilden av ett fotbollsproffs – en som mest köper dyra märkeskläder och spelar FIFA.

Jag hade egna idéer och ville träna ett lag

Henok Goitom

– Jag var i ett sådant skede i livet. Jag hade egna idéer och ville träna ett lag. Vi var flera som gjorde det ihop och vi brann för olika saker – någon för fotboll, någon för klubbens läxhjälp och någon för ekonomi. Det tog mycket tid – jag var ordförande, tränare, materialare och jobbade med marknadsföring – men det gav så mycket också. För mig var det en bra erfarenhet och jag insåg hur mycket tid folk lägger ner i ideella föreningar, säger Henok.

Tröjnummer som hyllar Husby

Efter säsongen 2015 lämnade han åter Stockholm och AIK för spel i Spanien och USA. Engagemanget i Kista Galaxy lades på is och när han återvände igen till säsongen 2017 hade Henok blivit pappa.
– Ja, nu är det träningar på dagarna och sedan hem och träffa min fru och dotter.
Känslorna för Husby finns emellertid kvar, manifesterat bland annat i Henoks tröjnummer: 36.

Henok Goitom i tröja nummer 36, i ett derby mot Hammarby på Friends Arena.

– Det kommer från Husby där vi hade en liten grusplan som hette Trean. Vi var där varje dag och spelade. På den tiden hade man inte mobiler utan vi sa bara att vi ses klockan sex, och så var alla där. Trean klockan sex – alltså 36, säger Henok.

Fakta

Spelar gärna tills han blir 50

Namn: Henok Goitom.
Ålder: 33 år.
Bor: Huvudsta i Solna, uppvuxen i Hässelby och i Husby.
Familj: Fru och 1,5-årig dotter.
Yrke: Fotbollsproffs och expertkommentator i tv.
Klubbar i karriären: FC Inter Orhoy, Vasalund/Essinge IF, Udinese (Italien), Ciudad de Murcia (Spanien), Real Murcia (Spanien), Real Valladolid (Spanien), UD Almeria (Spanien), AIK, Getafe (Spanien), San Jose Earthquakes (USA), AIK.
Landskamper: 13 i U21 för Sverige, 2 i A-landslag för Eritrea.
Allsvenska matcher/mål för AIK: 117 matcher, 44 mål.
Kontraktslängd: Har kontrakt över 2018. ”Vi har inte pratat om förlängning ännu, men jag vill spela så länge jag kan. Gärna till 50! Men det handlar om att kunna ge max också.”
Aktuell: Anfallare och ny lagkapten i AIK som har allsvensk premiär den 2 april då man tar emot nykomlingen Dalkurd hemma på Friends Arena.

Visa merVisa mindre