”Jag lever på att vika papper”

Norio Torimoto är en av världens få origamimästare. Han har vunnit flerfaldiga priser, haft utställningar över hela världen och fått många prestigefyllda designuppdrag. Norio Torimoto har nu en utställning på Överby gård, i sin hemkommun Sollentuna.

  • Publicerad 04:30, 2 mar 2012


– Vissa arbetar för att leva, jag lever för att arbeta, säger han om sitt yrke.
Norio Torimoto går runt i lokalen på Överby gård konstcentrum i Rotebro och visar upp sina olika verk. Överallt står stora och små figurer vikta i olikfärgade papper som föreställer allt från Bert Karlsson till dalahästar och älgar. Fåglar, drakar och en mus i en gunga hänger från taket och Norio Torimoto ger musen en knuff och berättar att barn älskar just den. Han berättar att han har vikt papper i nästan hela sitt liv. Han började leka med papper som barn i Japan där origami är en populär konstform.

– Jag har lärt mig det här själv. Min mamma sa att jag hade vikt tusen tranor när jag var fem år, men jag vet inte om det stämmer, säger han och ler.

Origami är konsten att vika papper till olika motiv. Namnet på konstformen kommer från japanska ori (vika) och gami (papper). Norio Torimoto föddes i Japan 1948 och har bott i Sollentuna i 20 år. Han är idag Sveriges mest erkända konstnär i origami. Han har mottagit flera priser och fått flera prestigefyllda designuppdrag. 2009 gjorde Norio på uppdrag av Eniro 32 olika motiv vikta i papper som representerade Sveriges landskap på olika sätt. Dessa prydde sedan det årets telefonkataloger. Omslagen belönades med Svenska Designerpriset. Norio använder sig inte av sax när han skapar sina konstverk. Han gör sina egna mallar och provar sig fram, och att komma ihåg hur han tidigare har gjort är inget problem säger han.

– Det är som en jurist som kan lagen. När jag provar mig fram blir det många papper som kastas, men nästa gång blir det bättre.

Konstverken i utställningen tyder på en tydlig inspiration från Sverige. Det finns dalahästar, älgar och hans favoritmotiv: Nils Holgersson. Selma Lagerlöfs sagofigur som reste genom Sverige är Norio Torimotos favoritmotiv.

– Jag inspireras mycket av Sverige, och jag är uppväxt med Nils Holgersson. Jag läste boken innan jag kom till Sverige. Många barn i världen utom svenska barn läser den boken, säger han.

En tavla som föreställer Nils ridandes på gåsen Mårten är Norios personliga favorit. Han säger att många tror att gåsen är Akka som förekommer i historien, vilket inte alls är fallet.

– Jag är japanen som måste lära svenskar om Nils Holgersson. Nils red på Mårten, han red aldrig på Akka! säger han och skrattar.

Genom sina utställningar hoppas Norio Torimoto öka intresset för origami i Sverige.

– Min dröm är att få svenskar att fritt skapa egen origami, berättar han.

– Med origami är det inte bara resultatet som är viktigt, det är processen, fortsätter han.

Norio Torimotos utställning kommer att visas på Överby gård konstcentrum under helgerna mellan 3 och 11 mars. Den 3 mars har intresserade personer möjlighet att prova på origami under Norios ledning.

Ny burgarkedja öppnar i Häggvik

Nyheter Lokalerna mot Bagarbyvägen börjar fyllas med restauranger Kroglokalerna i Häggviks handelsplats stod länge tomma, men nu börjar de sakta men säkert fyllas upp. Först ut att var Chop Chop för några veckor sedan. Och i dag, den 25 maj, öppnar hamburgarkedjan...onsdag 25/5 6:20

”SL:s biljettsystem är otydligt”

Nyheter Slukade alla biljetter på en gång Bengt Cederfelt trodde att det gick att köpa ett antal resor i SL-appen att "ha på lager", precis som med det nya gröna SL-kortet. Men inte. Allihop drogs när han aktiverade biljetten.tisdag 24/5 8:46