”Jag kunde kolla i mobilen 7 timmar om dagen”

Kaveh Kabinejad blev beroende av sin mobiltelefon. Erfarenheten blev till inspiration och i vintras släppte han låten ”Phone down”. Nu ger han sina bästa tips för att bli kvitt mobilmissbruket. – Man måste börja med att tillämpa smågrejer. Klarar man inte det måste man söka professionell hjälp, säger han.

  • Publicerad 15:14, 29 maj 2018

Kaveh Kabinejad blev slav under mobilen.

Föräldrarna kände inte längre igen honom, relationer hamnade i kläm och allt kretsade kring den lilla apparaten i fickan.

– Många tänker på droger när de hör ordet ”missbruk”, men det kan vara andra saker också. Sociala medier är en av dem, säger han.

Kaveh växte upp i Örebro och flyttade till Stockholm för drygt 10 år sedan.

Sina första sex år tillbringade han i Hässelby gård, men sedan ett halvår tillbaka bor han i Hammarby sjöstad.

Intresset för hiphop väcktes redan som liten grabb.

Kaveh led av svår stamning som barn och tyckte ofta att det var jobbigt att prata inför klassen.

Som 11-åring såg han 2Pacs ”California love” på MTV – och fastnade direkt. Han ville bli som idolen på tv och försökte rappa med i texterna.

Snabbt insåg han att stamningen försvann när han rappade, och plötsligt var det inte längre lika jobbigt att prata inför klasskamraterna.

Han uppträdde på den lokala fritidsgården och på skolavslutningar, och vid 18 års ålder var stamningen helt borta.

Intresset för musik – det var större än någonsin.

7 timmar per dag framför mobilen

Kaveh jobbar på Vittraskolan vid Telefonplan. På sidan av fokuserar han på artistkarriären under namnet Kodie.

Under sommaren 2017 blev utmattningen av att ha två karriärer samtidigt för stor, och missbruket tog fart.

– Jag jobbade som fritidspedagog och hade samtidigt min musikkarriär. Jag var trött och gick in bubblan av sociala medier. Det gick från 1-2 timmar per dag till 4-5, säger han.

När det var som värst kunde han ägna upp emot 7 timmar per dag framför mobiltelefonen, och vändningen kom först när han besökte sin familj i Örebro.

– Vi var hela familjen, men jag satt med min telefonen. Tillslut fick pappa nog och sa att han inte längre kände igen mig, säger han, och tillägger:

– Föräldrars enda önskan är att spendera tid med sina barn, men jag la ner tid på andra i stället.

”Många känner igen sig”

Kaveh valde att söka hjälp på internet och kom i kontakt med en terapeut.

Nu, drygt ett år senare, har han sitt mobilmissbruk under kontroll men refererar till sig själv som en ”recovering addict”. Och utmaningarna är många.

– Jag har satt upp regler. Jag har max 45 minuter per dag på sociala medier. En timme innan jag lägger mig stänger jag ner datorn och telefonen, och har den aldrig framme i sociala sammanhang, säger han.

Föräldrars enda önskan är att spendera tid med sina barn, men jag la ner tid på andra i stället

Kaveh Kabinejad

I vintras släppte han singel ”Phone down” som behandlar ämnet mobilmissbruk.

Kaveh berättar att många i hans närhet inte tog hans problem på allvar, men när låten släpptes blev de chockade och förstod hur allvarligt det faktiskt var.

– Jag var brutalt ärlig när jag skrev låten, säger han.

Han upplever att många har problem med relationen till mobilen och sociala medier, och ambitionen med låten är att fler ska inse problematiken och våga söka hjälp.

– Jättemånga, helt olika, människor har hört av sig och sagt att de känner igen sig.

Hiphopen har blivit känsligare

Hiphop har alltid förpackats som en känslokall musikgenre präglad av machokultur, men på senare år har det skett en vändning.

Den amerikanska rapparen Logic fick bland annat en monsterhit under förra året med låten ”1-800-273-8255” vars titel är numret till den nationella självmordslinjen, och debatten om psykisk ohälsa bland unga blev aktualiserad.

Kaveh själv anser att temat alltid har funnits inom hiphopen men tror att den yngre generationen har en annan relation till att faktiskt prata om sina problem och ta till sig känsliga texter.

– Killar skulle länge inte snacka känslor exempelvis, men det har förändrats tycker jag. Det är betydligt fler som söker hjälp nu för tiden också, säger han.

Hans egen musik kommer att fortsätta i samma spår.

– Jag har skrivit många låtar som tar upp problem i samhället. Sen jag kom ur min depression har jag blivit bättre på att hand om mig själv, och då har man liksom svaret på vissa frågor. På så sätt kan man hjälpa andra.

Fakta

Kavehs tips för att bli kvitt mobilmissbruk

  • ”Ta en veckas ‘mobil-detox’, eller börja med en dag i taget. Hitta på andra grejer som inte involverar telefonen och försök att vara närvarande i sammanhang.”
  • ”Stäng av alla skärmar, både mobil och dator, minst en timme innan läggdags. Många har sömnproblem för att man sitter för länge. Har man väckarklocka på telefonen är det bättre att köpa en gammal och använda den.”
  • ”Man måste börja med att tillämpa smågrejer. Klarar man inte det måste man söka professionell hjälp.”
  • ”Vi måste också våga ta upp diskussionen, även på politikernivå, och bli bättre på att informera om riskerna som finns med missbruket. Om man har egna barn måste man ha skärmtid, och hela tiden prata med dem och kolla vad de gör på nätet.”
Visa merVisa mindre

Fakta

Det bästa med Hässelby kontra Hammarby sjöstad

Hässelby:

”Det bästa med Hässelby var stränderna och promenadsträckorna längs vattnet. Parkerna och fotbollsplanen. Det finns väldigt goda möjligheter att vistas ute i naturen där och ha friluftsaktiviteter vilket jag tyckte var jätte skönt. Jag älskade de trevliga människorna där, det fanns en bra sammanhållning i området.”

Hammarby sjöstad:

”Jag älskar den lugna och avkopplande viben i sjöstaden. Det är ett väldigt vackert område. Husen, vattnet, kajerna, båtarna, Hammarbybacken. Man har nära till city och till naturen. Det finns en rund brygga där som jag inte vet vad den heter. Jag och mina vänner älskar att sitta där på somrarna och snacka om allt mellan himmel och jord. Vi kallar bryggan för Del Rio och när vi ska dit säger vi ‘Vi går och tar en Del Rio night’.”

Visa merVisa mindre