Efter bara några månader i Sverige startade Hadya Ben Hendi en egen livsmedelsbutik. Foto: Åsa Sommarström

”Jag kommer att sakna kunderna”

Efter lite drygt år tvingas Hadya Ben Hendi stänga Cinyps livsmedel på Björkvallatorget i Upplands Väsby. Det vegetariska utbudet har inte lockat tillräckligt med kunder. – Jag kommer att flytta till Nederländerna för att studera, säger han.

  • Publicerad 09:00, 18 jun 2018

Hadya Ben Hendi hade just kommit till Sverige när han bestämde sig för att starta en egen livsmedelsbutik. Han lämnade ett oroligt Libyen och trots juristexamen i huvudstaden tripoli, insåg han snabbt att det svenska språket var en för stor barriär att ta sig över för att bli anställd. Satsningen på vegetariska produkter lockade dock inte tillräckligt många kunder i Väsby.

– Jag kanske gjorde för lite reklam för butiken. Den ligger ju utanför storstaden och det har varit svårt att locka tillräckligt många kunder, säger han.

Svalt intresse

Han tror inte att intresset för vegetarisk och vegansk kost ännu är tillräckligt starkt lokalt. Hans familj har tidigare handlat med ekologiska livsmedel i Libyen och Dubai.

Att ta konceptet till Väsby funkade dock inte. Butiken stänger om en månad och under tiden reas varorna ut. Nu ska han pröva lyckan i Nederländarna, för fortsatta studier.

– Jag kommer att sakna kunderna, säger han.