”Jag har träffat nästan alla kvinnor på ön”

Saloua Koubaa har stöttat, undersökt och förlöst hundratals blivande mammor genom åren. Men för att få jobba som barnmorska i Sverige var hon tvungen att läsa om hela utbildningen. – Jag brukar säga till mina mammor att det inte är någon som knackar på din dörr. Man måste kämpa själv.

  • Publicerad 14:55, 18 jun 2017

Saloua Koubaa växte upp i Tunisien. I mitten av 70-talet flyttade hon till Frankrike och utbildade sig till barnmorska. Där träffade hon en tunisisk man och 1979 flyttade paret till Sverige.

– Första året var jättesvårt. Språket var svårast. Man måste få en plats i samhället.

Hon gick på SFI, men tyckte inte att det funkade för henne som redan var universitetsutbildad och van att studera.

– Jag läste svenska med analfabeter på ABF. Det var ingen struktur. Det räckte inte för mig, säger hon och berättar att hon köpte böcker och pluggade själv hemma.

”Gravida har mycket hormoner och känslor. Ibland tänker jag att vore hon inte gravid skulle hon inte berätta det här för mig.”

Trots att hon utbildat sig till och jobbat som barnmorska i Frankrike fick hon inte jobba med det i Sverige. Här måste man nämligen ha en sjuksköterskeutbildning också.

–Åh nej, måste jag göra om allt, tänkte jag.

Så blev det. Under 80-talet jobbade hon på förlossningen på Danderyds sjukhus och 1989 kom hon till mödravårdscentralen på Lidingö. Hon har också jobbat på ungdomsmottagningen.

– Jag är jättenöjd med att ha gjort det här. Det är ett varierande jobb.

Hon använder sig inte enbart kunskaper hon lärt sig i skolbänken.

– Att vara barnmorska är som ett sjätte sinne. Den tysta kunskapen vi har, det är så mycket som är emotionellt. Gravida har mycket hormoner och känslor. Ibland tänker jag att vore hon inte gravid skulle hon inte berätta det här för mig.

”Stoppa det i papperskorgen. Ni ska bli en familj nu.”

Under åren har hon träffat mängder av blivande mammor och deras partners på Lidingö.

– Jag har träffat alla kvinnor på Lidingö! Det känns så. Relationen till patienten är en jättebetydande del av mitt jobb. Varje person är unik, man måste lyssna på henne. Det handlar om kvinnans kropp och ett barn.

Hon brukar råda paren att ta hand om varandra och inte bråka.

– Stoppa det i papperskorgen. Ni ska bli en familj nu, säger jag.

Från mitten av graviditeten kan barnet höra ljud utanför magen och när barnet föds kan det känna igen sina föräldrars röster – men även andra som varit nära under graviditeten.

– När de kommer tillbaka med bebisen så märker jag att den känner igen min röst, att den blir lugn, säger Saloua Koubaa stolt.

”Jag träffade en av mina patienter för ett tag sedan. Vi kramades och så berättade hon att hennes flickor är 23 och 28 år. Hon frågade om hennes dotter kunde komma till mig.”

Efter att ha jobbat på Lidingö i närmare 30 år har Saloua Koubaa hunnit med att ta emot blivande mammor, sett deras barn växa upp – och ta emot dem när de i sin tur får barn.

– Jag träffade en av mina patienter för ett tag sedan. Vi kramades och så berättade hon att hennes flickor är 23 och 28 år. Hon frågade om hennes dotter kunde komma till mig, ja, såklart, sa jag.

Hon har också haft flera patienter, som precis som hon, kommit för att skapa ett nytt liv i Sverige.

– Det finns så många kvinnor som varit här länge, men som inte kan svenska. Jag har haft patienter som inte går ut och som inte ens hittar till simhallen.

”Kvinnorna måste komma ut. Det är så man integrerar sig.”

De kvinnorna försöker Saloua Koubaa peppa och berätta hur det fungerar i Sverige.

– Jag kan inte släppa det. Kvinnorna måste komma ut. Det är så man integrerar sig. Steg för steg. Jag ska försöka föreläsa för SFI och Komvux.

Förutom arbetet som barnmorska är hon även medicine doktor och har forskat om graviditet och ätstörningar.

– Jag jobbade på ungdomsmottagningen och träffade tjejer som var så smala. Jag kände att de här tjejerna behövde hjälp och började läsa på vad som skulle hända om de blev gravida.

Nu ska hon sluta efter 30 år som barnmorska. Men helt och hållet kommer hon inte att släppa jobbet.

– Jag ska fortsätta forska.

Fakta

Saloua Koubaa

Ålder: 66 år.

Bor: Solna.

Aktuell: Har jobbat som barnmorska på Lidingö sedan 1989. Nu ska hon sluta – men kommer att fortsätta forska.

Det bästa med att vara barnmorska: ”Det bästa med att vara barnmorska är att få kontakt med patienten. De berättar saker för mig som de kanske inte berättar för någon annan.”

 

Visa merVisa mindre