Henrik Ståhl pulsar runt bland höstlöven i träskor, mysbyxor och luvtröja. Vi har lämnat villan och letar efter en plats att ta bilder. Plötsligt spärrar han upp ögonen och växlar till dalmål.

– Här i Dalarna är det mysigt. Bara det inte kommer någon varg. Då jävlar smäller det! Direkt från fönstret!

Kanske något liknande händer när han intar Rivals scen vid Mariatorget den 26 april nästa år för showen ”En show. En chans.”

Show om mobbning

Tolv år har passerat sedan gjorde sitt senaste scenframträdande. Det sista av 500 med den självbiografiska showen ”Henrik – en tönt. En berättelse om mobbning”.

Sedan 2018 har han fått lyssnare att somna till ”Somna med Henrik”. Nyligen nådde podden 10 miljoner spelningar. Samtidigt underhåller han närmare 23 000 följare på Instagram.

Tankarna på att uppträda inför publik var långt borta när Lifeline ringde för ett par månader sedan. Produktionsbolaget ville att han skulle gör en soloföreställning.

– Jag sa: ”Ni skojar väl, varför då?” Jag sa nej. Men de tjatade och sa: ”Vi tror att du kan fylla 90 minuter själv.” Nu har jag skrivit på och sitter fast i skiten.

Tar strypgrepp på kastrullen

Ångesten pyser ut. Han delar med sig av den till sina följare på Instagram men även till sambon och dottern. Han kan brista ut i: ”Jag dör hellre än att plocka in i diskmaskinen." Häromkvällen insåg han att hans dotter iakttog honom när han tog strypgrepp på ett kastrullhandtag. Snabbt smilade han upp sig och växlade till sin vänaste röst.

– Jag sa: ”Nu ska pappa koka lite makaroner.”

Henrik Ståhl har panik inför framträdandet och insåg att hans dotter såg honom ta strypgrepp på kastrullen när han lagade mat.

Henrik Ståhl har panik inför framträdandet och insåg att hans dotter såg honom ta strypgrepp på kastrullen när han lagade mat.

Johan Kristensen

Samtidigt börjar ”någon slags acceptans”, infinna sig.

– Det ska bli kul så klart. Det här hade jag drömt om för tio år sedan.

Just i sömnen har han återkomsten till scenen spelats upp.

– Jag drömmer ofta på nätterna att jag ska göra ”Henrik – en tönt” igen. Jag har saknat det på något sätt. Men sedan har jag tänkt att det är något Jonas Gardell gör, jag har ju redan gjort mitt. Och det kan ju vara sant.

”Ska inte sova”

Han hoppas att en del av poddens lyssnare kommer, men showen kommer mer att likna humorn han sprider via sitt Instagramkonto.

– Det är ju inte meningen att man ska gå dit och sova utan skratta. Men det finns ju någon grundhållning att det blir vad det blir. Jag kommer precis som i podden att improvisera. Det ska kännas fräscht. När jag möter publiken kanske det blir något helt annat än vad jag tänkt mig.