"Nästan alla jag känner har testat eller använder marijuana", säger en 16-årig tjej. Foto: Maria Lilja

”Jag har elva personer som jag kan ringa”

Att få tag i narkotika är inte längre ett problem för unga. En 17-åring berättar att han röker hasch varje dag. – Jag har elva personer som jag kan ringa, säger han.

  • Publicerad 08:25, 13 sep 2018

Två killar och två tjejer, 17 och 16 år gamla, har samlats i Liljeholmen.

– Jag röker hasch varje dag, berättar en av killarna. Det har blivit en norm, alla jag känner gör det.

Första blosset tog han för ett år sen när en kompis frågade om han inte ville ha ett bloss och han tänkte ”varför inte”.

Hans killkompis håller med.

– Jag testade någon gång när jag var 15, nu röker jag minst en gång i veckan. Efter skolan och jobbet. Jag röker för att slappna av.

Det har blivit en norm, alla jag känner gör det

Gymnasiekille

De berättar att de ofta känt haschlukt utanför matsalen i skolan och fått frågan om de vill köpa marijuana i skolans korridorer.

De har också bägge två nummer i sina mobiler som de kan ringa för att få tag i knark.

– Jag har 11 personer som jag kan ringa. Och under en vecka så kom tre olika personer fram till mig på stan och frågade om jag ville ha något, säger en av dem.

Vilka är det som säljer?

– Det är andra unga, som köper av äldre. De är bara distributörer. Ett piller ecstasy kostar kanske 100-150 kronor, ett gram hasch går på kanske 100 kronor.

Deras tjejkompis som bor i Botkyrka berättar att det luktar hasch utanför tunnelbanan ”hela tiden” och att folk kommit fram och frågat om hon vill köpa.

Själv har hon testat att röka, men gillar inte känslan av att vara hög eller full.

I stället för att ta en cigg i hop så tar man en joint ihop

Gymnasietjej

– Nästan alla jag känner har testat eller använder marijuana. I stället för att ta en cigg i hop så tar man en joint ihop, säger hon.

– Det är tråkigt att kicka själv, så man frågar någon om de ska med och så delar man, det är en social grej, säger en av killarna.

De är alla fyra överens om att det borde bli lagligt att använda marijuana, att drogen är en hjälp till dem som är sjuka och att alkohol gör mer skada än en joint.