”Jag följer alla mina vänner hem”

Järfällas unga tjejer är minst trygga i länet. Samtidigt pågår ett viktigt arbete på kampsportsklubben Poseidon. På klubben skapas självkänsla, som i sin tur ger trygghet.

  • Publicerad 16:12, 19 sep 2018

Muskler, svett, märkliga redskap och en jargong som känns som ett annat språk.

Tröskeln in på en kampsportsklubb kan vara rysligt hög. Det säger Steven Antoniou, grundare till Poseidon Kampsportsakademi i Jakobsberg.

Steven Antoniou, årets vinnare av Järfälla kommuns trygghetspris.

– Vi jobbar hårt för att sänka den där tröskeln. Vågar man bara ta sig över den så fixar vi resten, men man måste våga sig över, säger han.

I Stockholmsenkäten som kom förra veckan stod det klart att många av Järfällas unga tjejer upplever stor otrygghet i sitt närområde. Förebyggande åtgärder som kameror, ordningsvakter och upplysta gångstråk är sånt som kommunen planerar och diskuterar för att öka tryggheten. Och i måndags delade man ut Järfällas trygghetspris till Steven.

Ett pris som syftar till att lyfta verksamheter och personer som bidrar till ett tryggare Järfälla.

Kroppskontakt

Så vad är det som händer på det där madrasserade golvet på Järfällavägen 100? De allra flesta tränar den kontaktnära sporten Brasiliansk Jiu Jitsu och det gör något med självkänslan, menar Steven. Den stärks, blir given på ett sätt som den kanske inte varit tidigare.

Maja och Johanna på mattan.

Maja Bergström är 16 år och har tränat här i snart tre år. Det är den bästa sporten som finns, och medlemmarna i klubben är en andra familj. Alla hjälper alla, och du kan träna med både nybörjare och veteraner i alla åldrar. En instruktör kan lära sig mycket av att brottas med en nybörjare.

– Alla tävlar ju på egen hand, men vi är ingenting utan varandra, säger Maja.

Dessutom har sporten fått henne att lära känna sig själv och sina begränsningar. I och med detta har hon fått en stärkt självkänsla, som i sin tur ökar trygghetskänslan, menar hon.

Maja och Johanna pratar om trygghet.

– Jag känner mig trygg och är den som alltid följer mina vänner hem när det är mörkt, säger hon.

Speciellt viktigt tror hon att det är att man lär sig att vara nära andra kroppar. Hon blir inte skrämd av kroppskontakt. Blir inte blockerad.

Johanna Strahl, 37, har tränat i ett hallvår och håller med.

– Jag har gått självförsvarskursen också och det viktigaste vi lärde oss var att inte försöka stanna och slåss, utan ta oss ifrån platsen om något skulle hända. Det, och att öva på att känna sig trängd, tror jag är jätteviktigt, säger hon.

Maja tilllägger att det också är något speciellt med att ha en extra familj.

– Alla här vill varandra väl. Och alla vill att man ska lyckas, det känns verkligen tryggt.

Fakta

Poseidon kampsportsakademi

Klubben: Poseidon har funnits sedan 2008, och i de nuvarande lokalerna i två år.

Nyfiken?: Vem som helst kan börja, när som helst på året.

Steven Antoniou: Första gradens svarta bälte i Brasiliansk Jiu Jitsu. Elitansvarig i svenska landslaget.

Kuriosa: Klubben är Stevens hobby som spårade ur. Efter många år som säljspecialist inom telecom-branschen sa han upp sig och började driva klubben på heltid. Idag har den 500 aktiva medlemmar, men antalet ökar stadigt.

Visa merVisa mindre