Isabelle Eklund från Lidingö går i tvåan på teknikprogrammet på Hersby gymnasium med ämnen som CAD-ritning och matte som favoriter på schemat.

– Det är inte så mycket att läsa som på ekonomi- och samhällsprogrammet, säger hon.

Men när hon skulle välja gymnasium för två år sedan var det nära att det blev ekonomiprogrammet.

– De flesta väljer efter kompisar och skola, säger hon.

Isabelle hade siktet inställt på Hersby för att få stanna på Lidingö. Något skavde dock.

– Vi fick väldigt lite info av SYV (studie- och yrkesvägledare). Bara att det fanns yrkesförberedande och högskoleförberedande linjer.

Då tog Isabelle hjälp av sin mamma, Michelle Rea. Tillsammans skapade de ett excel-dokument där Isabelle fick betygsätta de ämnen hon redan haft i skolan utifrån hur intressanta och svåra hon tyckte att de var. Sedan gjorde hon samma sak med de ämnen som fanns på de linjer hon var intresserad av.

”Ville bevisa det”

Resultatet blev att hon teknikprogrammet passade henne bäst. Men varningar från andra lät inte vänta på sig.

– Jag fick höra att det var så svårt. Jättemånga sade att jag inte skulle klara av det, att det var få tjejer och att tjejer som gått där tidigare hoppat av.

Vad tänkte du då?

– Jag ville bevisa att jag klarar det, hittills har det gått bra.

Nästa år läggs teknikprogrammet på Hersby gymnasium ner på grund av att för få söker programmet. Det tycker Isabelle är synd.

– Det är konstigt. Jag har fått höra hela mitt liv att tekniken är framtiden och att det finns jobb. Då är det konstigt att lösa att få söker teknik genom att lägga ner istället för att förklara vad det innebär.

Själv hade hon vaga föreställningar om vad man gör på teknikprogrammet. Ämnen som CAD-ritning, webbutveckling och programmering var att ge sig ut på okända vatten.

– Jag tror att teknikprogrammet skulle passa fler än vad de tror. Man behöver inte läsa så mycket som i sam och ekonomi. Man får många små uppgifter som man kan beta av.

Vad är det som gör att så få väljer teknik?

– Litegrann har det en nördstämpel. Att det är bara är folk som är jätteintresserade av datorer och spelar mycket som går teknik. De som är ”smarta” väljer oftast natur fast det är ganska olika utbildningar. På teknikprogrammet får man inte behörighet till läkare till exempel. Och på natur läser man mer ämnen som historia och samhällskunskap.

En tjej i vardera klass

Föreställningen att programmet bara skulle locka till sig tekniknördar och gamers stämmer inte, tycker Isabelle. Men det är få tjejer, Hon är den enda i tvåan. I ettan och trean är det också en tjej i vardera klass.

– Det hade varit kul med andra tjejer i klassen som man hade mer gemensamt med. Men när jag är i skolan tänker jag inte så mycket på att jag är enda tjejen. Min mentor brukar fråga mig hur jag trivs. Det känns bra.

Vad vill du säga till de nior som står inför att välja gymnasium nu?

– Tänk inte på kompisar eller skola. utan inriktning. Läs in dig på vad de olika programmen innebär. Våga välja något! och på teknik; var inte rädd för matten. Jag hade inte högsta betyg i nian. Men för mig var det lättare än jag trodde. Jag tror faktiskt inte att jag hade klarat ekonom eller samhäll lika bra!

Verksamheten KOMTek som finns i stadshuset beskriver sig själva ungefär som kommunala musikskolan – fast med teknik.

Deras uppdrag är att locka barn och unga att välja teknik som utbildningsväg. KOMTek:s verksamhetsledare Fia Juréen tycker att det är tråkigt att Hersby gymnasium lägger ner sitt teknikprogram på grund av för få sökande.

– Jag tycker att det är synd att Hersby lägger ner teknikprogrammet, eller pausar – jag hoppas att de kan öppna igen, säger hon.

https://www.mitti.se/nyheter/ilska-over-att-teknikprogrammet-tas-bort-fran-hersby/reptlD!69HAapzOfveuVr2OsJA/

Hon tycker också att det är tråkigt att KOMTek inte lyckats tända teknikintresset hos fler.

– Vi funderar på vad KOMTek hade kunnat göra mer och hur gör vi framåt, säger hon.

KOMTek är ute på skolor och delar med sig av sin kunskap till lärare och elever. Bland annat lånar de ut sina robotar till undervisningen. Elever får också komma till KOMTeks verkstad i stadshuset.

Fia Juréen menar att man måste börja med det här arbetet tidigt.

– Det är litet sent att börja i nian som regeringens Teknikdelegation kom fram till.

Hon tycker att det finns utrymme för att göra mer.

– Man skulle kunna ha en lokal teknikmässa när corona är över. Här skulle även näringslivet kunna medverka och berätta om sina jobb. Jag tror att man behöver visa unga att alla som jobbar med teknik inte mekar med maskiner i en verkstad.

Du är ju tjej och jobbar med teknik. Hur kom du in på det?

– Jag halkade in via teaterns värd där jag jobbade som ljussättare och ljustekniker. Sen skolade jag om och blev matte- och tekniklärare och jag har jobbat på museum. Min kollega Christina Karlberg och jag fick möjligheten att starta upp KomTek på Lidingö 2014. Jag brinner för att locka till teknikyrket!