”Jag blir ödmjuk av att träffa nya människor”

Genom att möta människor med utmaningar han själv aldrig upplevt känner Evgeni att han växer som människa. Som volontär i Kompis Sverige möter han ofta nya personer och bidrar till integration.

  • Publicerad 07:00, 13 jan 2019

Sjöbergsbon Evgeni Leonov har varit med i Kompis Sverige i sex år och har under den tiden hunnit bli kompismatchad två gånger om.

– Man får svara på frågor om bland annat intressen och ålder. Sen hittar Kompis Sverige en ny svensk och en etablerad svensk som de tror har mycket gemensamt.

Har fått nya vänner

Han hittade kompis Sverige när han kände att han ville rikta mer av sin energi utåt och bidra till samhället. Han träffade en kompis som han umgicks mycket med i två år innan de gled isär.

– Det var mycket som hände i livet. Men jag tror att vi båda fick ut jättemycket av kontakten. Jag kunde visa och berätta vissa saker om Sverige för honom och jag fick kontakt med en person jag förmodligen aldrig hade träffat i min vardag. Jag lärde mig om alla utmaningar man möter som ny i Sverige och det gjorde mig mer ödmjuk.

Här finns mycket värme och vissa kvällar känns helt fantastiska när man ser hur mycket välvilja det finns

Evgeni Leonov

Efter två år gled de isär men nu har han matchats med en ny kompis.

–Vi brukar ses i stan, ta en fika eller en öl. Genom kompis Sverige får man gratis entré på flera museum så det brukar vi utnyttja en del, sist var vi på Vikingamuseet.

Träffar människor från hela världen

Kompis Sverige matchar gamla och nya svenskar.

Genom kompismatchning lärde Evgeni känna Kompis Sverige och bestämde sig för att engagera sig som volontär. Han har ställt upp och ordnat aktiviteter och intervjuar personer som vill bli matchade med en kompis.

– Som volontär får du träffa personer från en massa olika länder och det ger dig verkligen perspektiv. Det spelar ingen roll varifrån man kommer, folk är väldigt lika. Så klart finns det kulturella aspekter men oron, glädjen och lyckan är lika för de flesta.

Ikväll har han intervjuat flera personer och träffat nytt folk. Några av dem kommer matchas med en ny kompis de närmsta veckorna.

– Här finns mycket värme och vissa kvällar känns helt fantastiska när man ser hur mycket välvilja det finns.


Vill du läsa om fler volontärer?

Fakta

Kompis Sverige

 

Läs mer: www.kompissverige.se

Advokat varnas – ska betala straffavgifter

Nyheter Blev anmäld till Advokatsamfundet En advokat i Sollentuna blev anmäld till Advokatsamfundet av en annan jurist och en klient. Nu måste hen betala straffavgifter på sammanlagt 10 000 kronor för att inte ha yttrat sig i tid om...torsdag 13/5 9:15

Nej till V-förslag om drönare

Nyheter Motionen avskrivs från vidare handläggning Kommunledningskontoret gjorde tummen ner till motion om att använda drönare i Sollentuna kommuns verksamhet.onsdag 12/5 12:48