”Jag blir lite rädd – men vill hjälpa”

I tre år har Lilianas tiggt utanför Coop i Häggvik. Det har blivit hennes butik och personalens hennes vänner – så hon håller koll. Flera gånger har hon hindrat tjuvar.

  • Publicerad 07:51, 22 aug 2018

I början av augusti dök namnet ”Liliana” upp i en dom. Det stod att hon hade upplyst personalen på Stora Coop i Häggvik om att en kvinna fyllt en väska med olika skönhetsprodukter.

Två veckor senare dök namnet upp igen. Då hade hon berättat om en man som fyllt ryggsäcken med köttbitar. Nu åtalas han för stöld.

Liliana har börjat lära sig svenska efter tre år utanför Coop. ”Jag hälsar och lär mig mer” säger Liliana. Foto: Stefan Källstigen.

Har blivit vän med alla i personalen

Vem är Liliana som sätter käppar i hjulen för tjuvarna i Häggvik? Mitt i åkte dit för att träffa henne.

– Jag har suttit här i tre år så personalen är mina vänner, säger 31-åriga Liliana Asan.

– Efter ett tag lär man känna varandra om man ses varje dag, säger Andreas Wehler, butikschef på Stora Coop i Häggvik.

Liliana och hennes man sitter utanför Coop för att be om pengar alla veckans dagar.

På helgerna jobbar de med att dela ut reklam, arbetspass som varar sex till åtta timmar. Efteråt kommer de till Coop. De enda undantagen är månaderna de åker till Rumänien för att träffa sina fyra döttrar.

Reagerar på personer med tomma väskor

Liliana har börjat lära sig svenska genom att prata med kunder och personal. På kvällarna hjälper hon och mannen till när personalen ska köra ut vagnar till parkeringen. Och de håller koll.

– Ibland kommer personer som vill skapa problem, det är inte bra.

– Liliana är väldigt noga med att man ska göra rätt för sig, säger Andreas och Liljana håller med.

Vid flera tillfällen har hon märkt att personer kommer till butiken av fel anledningar. Antingen för att de har tomma tomma väskor med sig eller för att hon har hört något de sagt.

– Vi har stora problem med stölder och stöldförsök nästan dagligen. Vi får regelbundet hjälp av Liliana för att stoppa dem, säger Andreas.

Önskar att hon fick jobba mer

Pengarna som Liliana och hennes man får över skickar de till barnen i Rumänien. Lilianas farmor ska skaffa ett hus de kan bo i. Foto: Stefan Källstigen

Blir du någonsin rädd när du berättar om tjuvarna för personalen?

– Lite rädd, men jag vill hjälpa.

Personalen är hennes vänner och Stora Coop är hennes butik, så hon håller koll.

– Vi är väldigt glada för att vi har Liliana här som hjälper oss på olika sätt. Hon är en otroligt fin person, säger Andreas.

Det har varit en lång och varm sommar, Liliana har druckit mycket vatten för att klara värmen utanför butiken. Men i september blir det en paus, då åker hon och hennes man till Rumänien för att vara med sina barn en månad. Sen kommer hon tillbaka till Häggvik.

– Jag vill bo i Sollentuna men jag hoppas jag får jobba mer. Det är bättre än att sitta här.

Liliana jobbar med att dela ut reklam men hoppas att hon får fler arbetspass. När hon inte  jobbar är hon vid Coop. Foto: Stefan Källstigen.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Bedragare lurar äldre att de vill boka vaccinering

Nyheter Ber om bankuppgifter och e-legitimation Bedragare ringer runt till äldre och uppger att de kommer från 1177 Vårdguiden och vill boka tid för covid-vaccinering. Och för att kunna göra det behöver de bank-id eller inlogg på bankdosa.lördag 16/1 10:15

Facit efter krisåret: 2 196 Stockholmsföretag i konkurs

Nyheter Fortsatt tuff period väntar för många företagare Vi har tvingats se många butiker, restauranger och andra verksamheter slå igen under pandemin. Konkurserna i Stockholms län minskade ändå något sett över hela 2020 jämfört med året innan – men för...lördag 16/1 6:15

Tonåring sexofredande 7-årig pojke på fotbollsplan

Nyheter Dömd i tingsrätten: 60 dagsböter En pojke i tonåren har dömts i Attunda tingsrätt för sexuellt ofredande mot en 7-årig pojke. Gärningsmannen är tidigare ostraffad och dessutom ung, vilket påverkade påföljden som stannade vid 60...fredag 15/1 14:50