”Jag blev erbjuden 150 000 för att flytta”

Städerskor i trapphuset, hyreskontrakt på några få veckor och annonser på semestersajter. Hyreshuset på Upplandsgatan har förvandlats till ett hotell i miniatyr – och snart finns inga vanliga hyresgäster kvar. – Hyresvärden erbjöd mig 150 000 kronor för att flytta, säger Renée Posse.

  • Publicerad 15:08, 11 jun 2018

Renée Posse flyttade in i hyreshuset på Upplandsgatan 91 i början på 80-talet och trivdes till en början.

– Det var väldigt bra. Vi grannar pratade med varandra och hjälptes åt, säger hon.

Fågelnamn på dörrarna

De senaste åren har nästan allt förändrats.

Sedan hyresvärden Jan Fredegård på fastighetsbolaget Senator Ab tog över huset har grannarna försvunnit och flera lägenheter lämnats till synes tomma under långa perioder. Namnskyltarna på dörrarna har plockats ned och ersatts med namn på olika fåglar – Uggla, Dufva, Ripa och Lärka. Namnen skulle kunna passera som vanliga efternamn, men har ingenting med de boende att göra.

Perfekt boende för tre dagar

Recension på hotellsajten Agoda.com

Enligt folkbokföringen har sex personer flyttat in i huset under de senaste två månaderna. I 16 av lägenheterna finns ingen folkbokförd alls.

– Jag är den enda hyresgästen med förstahandskontrakt i trappuppgången, alla andra har hyresvärden lyckats bli av med. På vintern kan det vara mörkt i flera lägenheter dygnet runt. Det verkar inte vara någon som bor där, säger Renée Posse.

Lägenheterna på Upplandsgatan 91 ingår i en marknad av hotelliknande korttidsuthyrningar som Mitt i granskat. Bostäderna hyrs ut via de sammanlänkade sajterna Beautiful Apartments och Silverdoor Apartments och kan kosta mellan 1 000 och 1 500 kronor per natt. Hyresgästerna erbjuds städning en gång i veckan, handdukar och sängkläder.

På majoriteten av dörrarna finns inga vanliga namn. Istället märks lägenheterna med namn på olika fåglar. Foto: Pekka Pääkkö.

Recenseras på hotellsajt

När Mitt i ringer till Silverdoor Apartments får vi veta att bolaget hyr ut sammanlagt 15 lägenheter på Upplandsgatan 91. Det är nästan hälften av alla lägenheter i huset.

På hotellsajten Agoda hittar vi flera recensioner av till synes helt vanliga turister.

”Ljuvlig, mysig lägenhet, perfekt boende för tre dagar”, skriver en hotellgäst från Australien i en recension från 2015.

”Ren och utrustad med alla bekvämligheter”, skriver Amber från Nederländerna 2016.

Städerskor kommer till huset flera gånger i månaden för att byta sängkläder. Foto: Renée Posse.

Andra klagar på att det saknas room service och turistkartor i lägenheterna.

Mitt i har pratat med flera av hyresgästerna som bor på tillfälliga kontrakt i huset, ibland så kort som två veckor åt gången. Flera av dem bor på c/o-adresser och hyr indirekt via företaget Beautiful Apartments. Två av dem har fått lägenheten via sin arbetsgivare och har ingen aning om vilken hyra som betalas till hyresvärden.

Varför är det ingen som gör något?

Renée Posse

”Erbjöd mig 150 000”

Renée Posse har dokumenterat förändringarna i huset under flera år. Grannarna har försvunnit på löpande band och en majoritet av källarförråden har rensats ut. Hon berättar att många av hennes gamla grannar har flyttat i frustration då de inte fått tillåtelse att byta bort sin lägenhet.

– Det finns inte en chans att hyresvärden låter oss byta, han vill ha lägenheterna för sig själv. Vi är helt livegna, säger hon.

Källarförråden har tagits bort. De som bor i huset har inget behov av förvaring. Foto: Pekka Pääkkö.

Hon beskriver hur Jan Fredegård vid upprepade tillfällen försökt få henne att lämna lägenheten. När hon vägrat har hon upplevt att hon hamnat i kylan. När hon ville byta kylen som var 30 år gammal och läckte freon fick hon nej – och när hon vägrade gå med på att bygga balkong gjorde hyresvärden det ändå.

– Vid ett tillfälle erbjöd han mig mellan 150 000 och 200 000 kronor för att flytta. Jag sa blankt nej. Jag ser inget skäl till att flytta eller till att ta emot mutor, säger hon.

Renée Posse har sett hur grannarnas namn bytts ut mot fågelnamn som ”Fenix”, ”Orre” och ”Fasan”. Foto: Pekka Pääkkö.

Johnny Eklund flyttade till huset 1974. Enligt honom har det bott närmare 50 personer i lägenheten ovanför hans de senaste tio åren.

– Med ett hus som är över 100 år gammalt med tunna väggar och golv så har det inneburit många förstörda nätter. Jag har klagat till värden säkert 30 gånger, säger han.

Vill påverka politikerna

Han beskriver förändringen i huset som obehaglig.

– Tryggheten är helt borta när man möter olika ansikten dagligdags och jag ser när taxibilar stannar utanför och folk kommer direkt från flyget för att bo här under en kort tid. Visst är det ett hotell, men hyresvärden tycker såklart inte det.

Renee Posse tänker inte ge upp kampen mot hyresvärden. Hon vill lyfta frågan till en högre nivå – och hoppas på en förändring i lagstiftningen.

– Det är vedervärdigt att det får gå till på det här sättet. Jag förstår inte hur en socialdemokratisk regering kan tillåta detta i bostadslöshetens Stockholm. Hur många fastigheter i Stockholm kommer att ombildas till ”botell” innan bostadsministern reagerar?

Mitt i har sökt hyresvärden Jan Fredegård vid flera tillfällen. Han påstår bestämt att det inte försiggår någon hotellverksamhet i huset, men vill inte svara på några frågor. Han vill inte kommentera uppgifterna om att han erbjudit hyresgäster pengar för att flytta.

Beautiful Apartments har plockat bort alla lägenhetsannonser från sin hemsida efter Mitt i:s granskning.

Fakta

Mitt i granskar hotellhusen

I en serie artiklar har Mitt i granskat hotelliknande uthyrningar i Stockholms innerstad.

Granskningen visar hur vanliga hyreshus töms för att ge rum åt  tillfälliga hyresgäster.

Lägenheterna är möblerade och hyrs ut via sajter som Beautiful Apartments och Silverdoor Apartments till priser på mellan 1 000 och 1 500 kronor per natt.

Enligt Stockholms stad kan uthyrningarna var ett brott mot bygglagen. Det anser också Hyresgästföreningens jurister, som inlett en utredning av hotellhusen.

Visa merVisa mindre