”Jag behövde komma bort”

Med en imponerande viktnedgång på 59 kilo tog Haningeprofilen Michael Fridebäck hem segern i Biggest Loser. – Det är det bästa jag gjort, säger han. Jag var helt isolerad och det var precis vad jag behövde.

  • Publicerad 18:52, 14 jun 2017

Han säger att han anmälde sig för att han behövde komma bort.

– Jag hade blivit utbränd av för mycket jobb och för mycket tidningsskriverier. Karusellen bara snurrade snabbare och snabbare. Jag är politiker i Haninge, jobbade 16-17 timmar per dygn.

När han gick in i programmet tystnade bruset och stressen.

– Man lämnar ifrån sig mobilen och får inte ens titta på tv. Man blir helt isolerad och det var precis vad jag behövde. Annars blir det lätt att man plockar upp telefonen när man mår psykiskt dåligt och gör några inlägg på sociala medier för att få lite likes. Och det fanns bara andra tjockisar med likvärdiga problem på slottet. Då tvingas man att brottas med sina egna tankar. Du kan inte fly från dig själv.

Så förutom den fysiska utmaningen det innebär att träna upp till åtta timmar och bara få i sig 1500 kalorier om dagen, var Biggest Loser också en möjlighet att påminna sig om vad han värdesätter på allvar.

– Viktigast av allt är faktiskt familjen. Jag har fyra barn. Grabbarna är 26 och 22 och tjejerna är 11 och 13 år. De är jätteglada över att jag tänkt om. De som är minst glada är väl de på jobbet. Men eftersom jag är mer positiv så har de också hejat på mig.

Övervikten smög sig på när han började jobba politiskt.

– Alla politiker är inte tjockisar, men jag fick det inte att gå ihop med vardagen. Jag hoppade över frukost och lunch och käkade en jättemiddag på kvällen. Och så slutade jag röra på mig.

Han har gjort många försök att på egen hand gå ner i vikt och lika många gånger har han gått upp igen. Det är ingen ovanlig erfarenhet för bantare. En studie som gjordes sex år senare visar att deltagarna i amerikanska Biggest Loser lagt på sig nästan alla kilon igen och en minskning på 40 procent hade krympt till 12 procent. Inte för att de skulle ha dålig karaktär utan för att kroppens ämnesomsättning hade sjunkit med mer än en fjärdedel.

– Ja, efter tävlingen kommer utmaningen. Kroppen blir som en svamp som suger åt sig allt man äter. Jag försöker bygga på med så mycket muskler som möjligt för att öka förbränningen.

Även om han är medveten om att det kan bli tufft att hålla vikten ångrar han inte att han varit med.

– Jag kom dit med typ 2-diabetes, hade trasiga njurar och ett ljumskbrott. Allt det där har försvunnit. Jag har perfekta värden på njurarna nu. Och nu köper jag aldrig färdig mat.