”Jag är snickare” hjälpte föga när polisen fann hans knivar

När polisen skulle hämta en kraftigt berusad man på Häggviks station visade det sig att han hade två knivar på sig. Mannen förklarade att han hade använt knivarna i sitt jobb som snickare. Men det hjälpte inte när mannen stod åtalad i tingsrätten – han har nu dömts för brott mot knivlagen.

  • Publicerad 16:47, 17 feb 2020

Mannen, som är i 50-årsåldern, var kraftigt berusad när han omhändertogs av väktare på Häggviks pendeltågsstation en sen kväll i mitten av januari.

Han var aggressiv och utåtagerande, viftade med armarna och skrek, och en polispatrull kom dit för att ta med mannen till polisstationen.

Pendlade i humör

Under transporten var mannen fängslad då han pendlade upp och ner i humör och polisen upptäckte att han hade två knivar, en brukskniv och en fällkniv.

Enligt mannen hade han knivarna i fickan på sina arbetsbyxor eftersom han använder dem på sitt jobb som snickare. Den här dagen var han på väg hem från jobbet och hade däremellan varit hos en kompis och druckit några öl.

Förklaringen räckte inte

Men den förklaringen räckte inte för tingsrätten, där mannen åtalades för brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål.

Enligt tingsrätten var mannens knivinnehav, trots hans yrke, inte befogat. Detta då ”den som under alkoholpåverkan innehar kniv på allmän plats löper i regel större risk att råka i situationer där våldshandlingar kan inträffa”.

Dömdes i tingsrätten

”Av bevisningen i målet framgår att mannen befann sig på ett pendeltåg en sen lördagskväll kraftigt berusad samt att han var utåtagerande mot ordningsvakter”, resonerar tingsrätten.

Åtalet var därmed styrkt, menar tingsrätten, och snickaren har nu dömts för brott mot knivlagen. Påföljden blev dagsböter.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Se upp den 5 januari – då höjer SL taxorna

Nyheter SL höjer taxorna 2021, men inte förrän den 5 januari. Ett 30-dagarskort kommer då att kosta 950 kronor.onsdag 25/11 12:00

Butikerna bävar – befarar paketkaos i jul

Nyheter "Ligger på gränsen till att vi ska kunna driva vår butik" För varje år ökar e-handeln, och allt större krav ställs på de butiker som är ombud och ska ta hand om ett växande paketberg. Lägg till det corona som gör att ännu fler kommer att handla sina klappar...onsdag 25/11 5:20