Kämpar. Linda Wijkström är Vallentunabon som jobbar för jämställdhet inom fotbollsvärlden. Foto: Lotten Engbom

"Jag är en kvinna i männens korridor"

Vallentunabon Linda Wijkström kämpar dagligen för damfotbollens rätt i samhället. Som generalsekreterare för Elitfotboll dam har hon stor insyn i det som länge varit en mansdominerad värld.

  • Publicerad 15:25, 24 nov 2017

2003 började Linda Wijkström arbeta som klubbchef i Djurgården-Älvsjö. Klubben hade höga mål, men inga pengar. Ändå nappade Linda.

– Jag kom in i en tid då damfotbollen vände. Det hände väldigt mycket och damfotbollen kom på tapeten på ett annat sätt än att bara vara "några jäntor som spelade fotboll i en hörna", säger hon.

Linda är fostrad i idrotten och spelade både handboll och fotboll. För henne har föreningslivet betytt mer än själva idrotten.

– Jag kände att det fanns ett stort samhällsvärde. Det var så varma frågor som behövde lyftas upp till ytan. Jag kände att jag ville gå vidare.

"Behöver få mer mångfald"

Därför tackade hon ja till ett jobb på Elitfotboll dam, som driver intressefrågor kring damfotbollen, och sedan 2010 är hon generalsekreterare. Nu jobbar hon med att öka kunskapen och tillgängligheten av damfotbollen. Och självklart driver hon frågor om jämställdhet.

– Jag brukar säga att det är 80 procent politik och ekonomi. Jag jobbar inte med de sportsliga frågorna som till exempel hur en hörna ska slås, säger Linda.

– Det är männen som byggt upp vår rörelse, och det har jag respekt för. Men vi behöver få in mer mångfald, både på plan och bland beslutsfattarna.

Själv jobbar Linda ofta i mansdominerade miljöer.

– Jag är en kvinna i männens korridor, men jag tycker att det har ändrats, vi är fler kvinnor på posterna nu. Det har varit mycket klappar på huvudet och nyp i kinden, säger hon.

Det är ganska många saker som är frustrerande, säger Linda.

– Men jag försöker vända på det – hur kan vi komma till en lösning och bli hörda? De män jag jobbar med nu visar mig nästan lika stor respekt som de gör mot män.

Syns mer

De senaste åren har mycket hänt för damfotbollen. Intäkterna har ökat, liksom antalet personer som konsumerar damfotboll.

– Publiken har inte ökat så mycket, men damfotbollen syns mer i media. Nu är det fler som kan leva på damfotbollen. Men vi har lång väg kvar. Vi är inne i stormens öga nu.

Men sett över hela landet är ändå fördelningen av offentliga medel fortfarande ojämn. Minst sagt.

– Det är många som inte vet att fördelningen av skattemedel är 80-20. Vi måste se till att pojkar och flickor får samma förutsättningar att utföra sin idrott.

"Bra på att inkludera"

Linda, som anser att våra två viktigaste frågor för framtiden är att motverka segregation och ohälsa, anser att föreningarna gör samhällsnytta bland annat med integration och hälsa.

– Föreningslivet vi har i Vallentuna är bra på att inkludera på olika sätt. Idrottens dag, som är öppen för alla, är en viktig del för att visa på de idrottsföreningar vi har i kommunen.

– Annars har vi ett föreningsliv som vi antar att alla förstår, vi är uppvuxna med föreningsliv och folkrörelse. Vi måste bli bättre på att berätta och bjuda in även till att vara med som ledare, styrelse och så vidare.

Linda ser att Vallentuna är en föreningsstark kommun, något som skapar en bra gemenskap.

– Då blir det liv och rörelse, vi ser till att våra barn har aktiviteter, vi skapar gemenskap och det gör att invånarna kan känna sig mer inkluderade.

Pappor blir tränare

När det kommer till vilka föräldrar som tränar sina barns lag är det ofta pappor, även om det kommit in fler mammor. Linda poängterar att det är en viktig uppgift för klubbarna att jobba med hur de ska få in fler kvinnor.

– Vi kan se att kvinnor gärna vill kunna det de tackar ja till, medan män säger "jag tycker det här är intressant, jag kan nog lära mig". Vi kanske måste göra lösningar med delat ledarskap, för att inte skrämma bort folk.

– Inom damfotbollen får vi frågan hur vi ska få fler kvinnor att vara tränare. Den frågan får inte herrfotbollen, fast det egentligen borde vara de som får den. Det är en fråga för hela fotbollen.

Själv beskriver hon sig som oerhört passionerad för frågorna de driver. För att ytterligare förstå hur allt fungerar tackade hon ja till att bli ersättare i fritidsnämnden i Vallentuna för Centerpartiet.

– Det behövs en mer spridning av fakta när det talas damfotboll,, det är därför jag ogärna använder martyrkoftan. Jag kandiderar till riksdagen, även om jag inte är där än i huvudet. Jag har ett starkt intresse för politiken och vill vara med och påverka.  

Linda Wijkström

Ålder: 42

Gör: Generalsekreterare för Elitfotboll dam

Bor: Ormsta i Vallentuna, uppvuxen i Täby

Familj: Man och två barn

Om fotboll: "Det är enagagemanget och att få vara med andra. Fotbollen är en glädjespridare, oavsett om det är på plan eller vid sidan av. Och det är enkelt - ganska många vet vad du ska göra med en fotboll".

Visa merVisa mindre