”Jag är alltid vaksam hemma på Gärdet”

Så har det hänt igen. I natt inträffade den andra skottlossningen på Gärdet på kort tid. – Det som händer runt om i Stockholm händer också här, säger en Gärdesbo.

  • Publicerad 10:08, 13 mar 2018

Himlen är stålgrå, snöblandat regn, slask under fötterna. Klockan är 07.30, en man som stannar till på Sandhamnsgatan ser förvånad ut.

– Skottlossning? I natt?  Det hade jag ingen aning om, och var det i närheten av mitt hus så hörde jag i alla fall ingenting. Jag sover så gott vet du. Som en bebis. Men det här var inte roligt att höra. Inte roligt alls.

På busshållplatsen en bit därifrån är reaktionerna blandade när ämnet kommer på tal.

– Det här är ju ett lugnt område. Eller var. Men det är klart, Gärdet är ingen isolerad ö. Det som händer runt om i Stockholm händer också här, säger någon.

– Men det måste handla om interna uppgörelser. Det händer mycket sällan att oskyldiga drabbas eller råkar komma emellan. Det måste ju vara ytterst ovanligt, säger en annan.

Inte skrämma sig själv

Gärdetbon Therese säger att hon inte vill att tankarna ska fara i väg för mycket. Inte skrämma upp sig själv.

– Men det är mycket tråkigt det som händer. Att det är en del av vardagen på något sätt. Vid ett tillfälle var det skottlossning på Östermalm och då lät inte rektorn barnen gå hem från skolan. Det kändes bra att han fattade det beslutet, säger hon.

Christina Olsson berättar att hon ständigt lever med tanken att något kan hända.

– Jag var nära att bli påkörd vid terrorattacken i Nice. Det förändrade mitt liv. Nu är jag vaksam även här hemma på Gärdet. Det var länge sedan jag kunde gå hem i godan ro på kvällen. Nu tar jag alltid taxi i stället. Tänk själv om jag skulle råka gå förbi precis när en sådan här skottlossning äger rum. Har man otur och råkar komma emellan. Nej, jag vill inte ens tänka på det.