Jacob Wallenberg tycker att Bromma flygplats ska läggas ner. Foto: Mostphotos

Jacob Wallenberg: ”Lägg ner Bromma flygplats”

Jacob Wallenberg jobbar för att stärka internationella flygförbindelser. Nu vill han skota Bromma flygplats. – Det är självklart att jag som alla andra kan ändra mig, säger han till Ekot.

  • Publicerad 14:29, 19 okt 2018

Den nya politiska majoriteten i Stockholm, med Alliansen och Miljöpartiet, har öppnat dörren för en nedläggning av flyget på Bromma.

Det håller även Jacob Wallenberg, ordförande i familjen Wallenbergs bolag Investor, med om. Under torsdagen gick han ut och sa att han är positiv till en flytt – förutsatt att det görs stora investeringar på Arlanda flygplats.

– Jag tror att det är många som kommit till slutsatsen att den tillväxt vi ser i dag inom flyget gör att vi måste kraftsamla på ett ställe. Det är också effektivt för Sverige som nation. Det råkar också vara miljövänligare att ha allt på ett ställe, säger han till Ekot

Kan låta avtalet löpa ut om 20 år

Alliansen i Stockholm har lovat att behålla Bromma flygplats. Miljöpartiet däremot har menat att flygplatsen står i vägen för bostadsbyggandet.

Efter det nya samarbetet så har Alliansen och Miljöpartiet gemensamt kommit fram till att inte arbeta för att förlänga avtalet om Bromma flygplats som löper ut 2038.  

Jacob Wallenberg har tidigare sagt att Bromma har ett centralt läge och att det gör flygplatsen intressant, men sedan dess har han bytt uppfattning.

– Det gjorde jag för ganska länge sedan. Men det är självklart att jag som alla andra kan ändra mig i takt med att jag fördjupar mig i olika argument, säger han. 

Jacob Wallenberg är ordförande i Connect Sweden som arbetar för att stärka Sveriges internationella flygförbindelser. Han är även ledamot i Arlandarådet och har suttit 20 år i SAS styrelse.