Ja till Väsby sjöby i ny opinionsmätning

I valet 2014 blev det nej för Väsby sjöstad i folkomröstningen. Men inför valet 2018 lovar Alliansen en sjöby och en färsk opinionsundersökning gjord på uppdrag av Moderaterna visar på ett stöd för planerna bland Väsbyborna.

  • Publicerad 16:37, 2 feb 2018

I folkomröstning 2014 rösta 49 procent mot Väsby sjöstad och 44,5 procent för.

– Det var cirka 70 procents valdeltagande så det går inte att säga att en majoritet av Väsbyborna var mot sjöstaden, säger Oskar Weinmar.

Men i våras presenterade Alliansen ett nytt förslag: Väsby sjöby med planer på mindre byggnader. Väsby sjöstad omfattade 3000 bostäder och Väsby sjöby 1000.

Nu presenterar Moderaterna en färsk opionsundersökning genomförd av Sifo som visar på ett stöd för Väsby sjöby. 55 procent har svarat att de tycker att det är ett bra eller ganska bra förslag, 41 procent att det är dåligt eller ganska dåligt.

– Vi har tagit till oss det Väsbyborna sa då och bestämde oss för att testa ett nytt förslag. Jag kan tänka mig att människor ser framför sig att en sjöby blir trevligare och mer anpassat till området än en sjöstad.

Hur kommer ni gå vidare med förslaget?

– Väsby sjöby är ett vallöfte. Direkt när vi vinner valet kommer vi sätta igång arbetet med ett planprogram. Mycket arbete är redan gjort, som miljökonsekvensbeskrivning så byggandet kan förhoppningsvis komma igång år 2022.

41 procent av de svarande var mot en sjöby, vad säger du till dem?

– Vi får respekterar att människor har olika åsikter. Men min förhoppning är att många inledningsvis är skeptiska till nya byggen oavsett var de hamnar men när husen väl står på plats kan människor ändå uppskatta dem och vad de bidrar med till samhället.

Fakta

Opinionsundersökning

Frågan som ställdes:

Anser du att det är ett bra eller dåligt förslag att bygga Väsby sjöby bestående av 1000 bostäder i området Kairo/Båtbyggartorp?

1000 personer har tillfrågats av Sifo på uppdrag av Moderaterna. Undersökningen genomfördes mellan 1 september och 31 oktober.

Källa: Moderaterna
Visa merVisa mindre