Byggdes utan lov. Foto: Anna Wachenfeldt

Ja till sänkt straffavgift för Fabege

P-platsen på Råsunda anlades utan bygglov, det betyder straffavgift. Fabege kommer dock undan med en generös rabatt, efter ett beslut i byggnadsnämnden.

  • Publicerad 14:33, 4 okt 2018

Mitt i Solna har tidigare berättat om den p-plats med plats för 200 bilar som Fabege anlagt på Råsundatomten. Parkeringen saknade bygglov och startbesked när den anlades i somras.

Efter en anmälan och några snurriga turer kring bygglovsfrågan, kom Solna stad fram till att Fabege skulle betala en så kallad byggsanktionsavgift.

Nu har byggnadsnämnden i Solna beslutat att Fabege ska böta 547 138 kronor, trots att summan skulle landa på 1 094 275 kronor om man räknar på hur stor yta som bebyggts. Ett skäl till det är att Fabege själva trodde att bygget inte krävde bygglov, och därmed saknade uppsåt till överträdelsen.

MP och V emot

Det var dock ingen enig nämnd som klubbade rabatten. Miljöpartiet och Vänsterpartiet tycker att Fabege ska betala hela beloppet, inte halva. De anser att en så stor aktör som Fabege måste vara så pass insatta i lagstiftningen att de har kunskap om vad som gäller för parkeringsbyggen. Fabege hade rimligen uppsåt, skriver Miljöpartiet i sitt yrkande, som alltså avslogs av nämnden.