Begravningsplatsen ska anläggas där discgolfbanan ligger idag. Foto: Carlos Montesinos

Ja till Järva begravningsplats

Stadsbyggnadsnämnden har gett klartecken for den omtvistade begravningsplatsen i Järva. Nämnden godkände detaljplanen på torsdagskvällen.

  • Publicerad 19:46, 27 okt 2016

Mitt i berättade senast i förra veckan om de omtvistade planerna för en begravningsplats på Järvafältet och protesterna som följt i kölvattnet.

På torsdagskvällen beslutade dock en enig stadsbyggnadsnämnd att godkänna detaljplanen för en ny begravningsplats på Järvafältet, enligt SVT Nyheter.

– Det är klart att det är skönt att kunna dra den här typen av långa, svåra frågor i mål, säger Roger Mogert till SVT Nyheter.

På Granholmstoppen, där begravningsplatsen planeras, ligger idag Järva discgolfpark, vilket har skapar massiva protester från de som vill bevara parken. Hundratals synpunkter har kommit in under samrådstiden.

– Inget annat planärende har väckt så mycket debatt i Tenstas historia. Nätverket Järvas framtid och Initiativ Tensta har samlat omkring 2 000 namnunderskrifter mot förslaget, och ett upprop på nätet har samlat över 7 000 namn från hela världen – också det unikt i Tenstas historia, säger Björn Erdal, som är en av de Järvabor som engagerat sig mot planerna.

Behovet av kistgravsplatser är stort i Stockholm. Järva begravningsplats skulle ha utrymme för 20 000 gravar, varav cirka 9 000 kistgravar.

Frågan om en begravningsplats på Järvafältet har diskuterats och väckt protester i över tio år och än är inte sista ordet sagt. Planen behöver klubbas igenom av kommunfullmäktige innan staden kan gå vidare med den. Om allt går enligt planen kan begravningsplatsen börja byggas nästa år.

Mats Löf, som driver Järva discgolfbana, har dock redan sagt till Mitt i att han tänker överklaga detaljplanen om den antas.

– Jag står redo med jurister. Jag står fast vid min åsikt att planen inte är genomförbar på Granholmstoppen.