Solen får isen att gnistra när Mitt i träffar Mathias Leveborn och Edward Beskow vid Örnbergets bad. Det är tomt på bryggan men vaken vid en av badstegarna vittnar om att många badar här även vintertid.

Nästa år kan vinterbadarna kombinera sitt dopp med ett bastubad, om allt går som de två vännerna hoppas. De har just fått ett tillfälligt bygglov för en flytande bastu.

– Det är jättekul! Vi hoppas att den ska vara klar till sommaren. Man ska kunna använda den året runt, berättar Mathias Leveborn.

Den 12x5 meter stora bastuflotten ska ha en stor bastuhydda av trä och ett litet omklädningsrum. Den ska ligga vid badplatsens högra kant med en landgång in till bryggan. Något medlemsskap kommer inte att krävas. Bastun ska vara bokningsbar för alla, via en webbsida.

Intresset är stort, enligt duon.

– Vi har fått väldigt mycket positiva reaktioner i väntan på bygglovet. 500 intresserade personer följer projektet via vår webbsida, säger Mathias Leveborn.

Är bastufrälsta

De två vännerna är förstås själva bastufrälsta. Idén till projektet föddes när de badade bastu ihop i Tantolunden. Den bastun var Mathias Leveborn själv med och arbetade fram 2017, då i egenskap av vänsterpartistisk politiker i Södermalms stadsdelsnämnd. Nu är det alltså ett privat projekt.

– Det vi vill åt är naturkänslan. Att kunna hoppa i sjön direkt efter att man bastat är en fantastisk känsla som vi gärna vill att fler ska få uppleva, säger Edward Beskow.

I vår ska bastudelarna fraktas hit och monteras upp. Cirka 500 000 kronor kostar kalaset. Det mesta ska de själva stå för. En mindre del hoppas de få in genom den crowdfunding de startat.

– Vi hoppas att det ska gå jämnt upp. Kan det bli lönsamt på sikt är det jätteroligt, säger Edward Beskow.

Vill vända trenden

Framför allt hoppas de att projektet blir så lyckosamt att Stockholms stad får upp intresset för att bygga bastur till invånarna.

– Det finns väldigt mycket vatten i Stockholm men få bastubad vid dem. Det här kanske kan vända trenden, säger Mathias Leveborn.

https://www.mitti.se/nyheter/nu-kan-bastun-i-vinterviken-bli-verklighet/repvaE!Og73jjdhBmLMdM4fgoDA/