November månad har hittills varit snål med soltimmar – 28,4 timmar för att vara exakt. Foto: Mostphotos

Ja! Årets november är ovanligt grå och regnig

November månad har hittills varit snål med sina soltimmar. Av de totalt 528 timmarna som passerat har 28,4 bjudit på sol – det är ovanligt få för månaden.

  • Publicerad 14:53, 23 nov 2019

Sol i sinne, brun inne?

Det senare kanske inte riktigt hör hemma i sammanhanget men sol i sinne gör det verkligen.

Av november månads hittills 528 timmar har bara 28,4, alltså strax över ett dygn, innehållit sol.

– Mörkret hör lite månaden till. Men novembers drygt 28 timmar få man ändå kalla få timmar, säger SVT-meterologen Nils Holmqvist.

Titta på mycket serier och tänd ljus.

Nils Holmqvist, meterolog

Fyra soltimmar 2014

Antalet soltimmar under november i Stockholmsområdet brukar vanligtvis ligga på runt 54. I år har solen alltså gömt sig lite extra bakom de tunga molnen på himlen.

– Trots från få soltimmar är det långt från bottenrekord. 2014 gick novembersolen att räkna på handens fem fingrar i Stockholm, säger meterologen.

”Skippa långpromenaden”

Hur vindarna blåser är avgörande för antalet soltimmar. Vindar norr ifrån drar oftast med sig kallt och soligt väder och motsatt om vindarna kommer söderifrån.

För dem som tröttnat på att aldrig känna sig riktigt vaken på grund av mörkret har tyvärr inte mycket att se fram emot. Det dystra vädret ser ut att hålla i sig.

– I slutet av nästa vecka skulle det kunna spricka upp och bli lite kallare. I alla fall lite. Vem vet – vi kanske till och med kan få fira första advent med frost på fönstren, säger Nils Holmqvist.

Vad är dina bästa tips för att hantera höstmörkret?

– Titta på mycket serier och tänd ljus. Försök att njuta av att det är mysigt väder. Och skippa långpromenaden, säger Nils Holmqvist.