Ivan, 22, tog vinnarbild vid Råstasjön

Snön yrde vid Råstasjön, i buskarna låg Ivan Sjögren. Han fångade gråhägern i precis rätt ögonblick – och får nu prestigefyllt pris.

  • Publicerad 12:53, 18 aug 2018

Ivan Sjögren, 22, fågelskådare och fotograf, fångade det magiska ögonblicket vid Råstasjön i januari i år. Nu belönas hans bild av den kurande gråhägern med brons i Bird Photografer of the Year, en internationell tävling med flera tusen fotografer.

Den 18 augusti tar han emot priset i London.

Grattis! Hur känns det?

– Väldigt stort, det är en ära. Det här är första priset jag får och det är verkligen en motivation att fortsätta fotografera.

Hur fick du till bilden?

– Jag såg i väderprognosen att det skulle bli snöstorm och tänkte att jag kunde få unika bilder. Att gråhägern övervintrar vid Råstasjön är unikt, fågelskådare och fotografer vallfärdar hit för att fota den i vintermiljö. Jag la mig i snön, bakom en buske i några timmar, och väntade tills det öste ned snö. Det blev mörkt fort, men en gatlykta sken ned just på den här hägern, det blev en otroligt bra ljuseffekt. Då fattade jag att det blev en väldigt fin bild.

Hur fick du intresset för fåglar?

– Pappa tog med mig ut och skådade när jag var jätteliten. Intresset tar en till unika miljöer, man får vara i naturen och uppskatta den. Det är en adrenalinkick att hitta en ovanlig fågel man letat efter länge. Samma kick man kan få när man tagit en bra bild.

Du var engagerad i Rädda Råstasjön. Vad är din relation till sjön?

– Alla fågelskådare och fotografer i Stockholm har en relation till Råstasjön. Jag åker dit några gånger per år. Råstasjön är ett lyckat exempel på när fåglar drar nytta av människor, med vattenpumpen som håller vattnet flytande och rätt typ av utfodring. Det är en väldigt fin och fågelrik sjö och jag tycker det är viktigt att bevara stadsnära natur.