Riktig parmaskinka. Foto: Mostphotos

Italienska skinkor var westfaliska

Parmaskinkan var i själva verket tysk och det vimlade av flugor i köket. Kommunens livsmedelsinspektörer upptäckte nyligen en rad brister hos en restaurang i Enköping.

  • Publicerad 13:08, 13 aug 2021

En restaurang i Enköping hade nyligen påhälsning av kommunens livsmedelsinspektörer. Vid inspektionen upptäcktes flera brister. Bland annat visade sig att parmaskinkan som serverades på restaurangen i själva verket inte alls kom från italienska Parma utan från Westfalen i västra Tyskland. I inspektionsprotokollet står det:

"Parma är en skyddad ursprungsbeteckning. Registrerade beteckningar får inte användas så att konsumenten kan få en felaktig föreställning om produktens verkliga ursprung."

För varm skinka

Dessutom visade det sig att skinka som användes i matlagningen inte var tillräckligt nedkyld. Vid kylbänken uppmättes skinkan till en temperatur av +18 grader. Vid den så kallade pizzabänken uppmättes skinkans temperatur till +22 grader.

Inte alls bra enligt inspektionsprotokollet eftersom sjukdomsframkallande mikroorganismer kan förökas eller gifter kan bildas om vissa livsmedel inte förvaras kallt. Detta gäller såväl råvaror som halvfabrikat och färdiga produkter.

Flugor i köket

Vid kontrollen noterade kommunens inspektörer också att det var mycket flugor i köket i samband med inspektionen. Flugor som tror kommit in via bakdörren, som går direkt in i köket, och som stod öppen utan någon form av insektsskydd.

Krönika: Med en fläskkotlett i tanken

Nyheter Vi borde vara fler som frågar efter 100 procent biodiesel. För en krona mer per liter kan du som tankar diesel få ett godare samvete: Förnybart biobränsle till sista centilitern. Fungerar i alla bilar. Men alltför få känner till den miljövänliga dieseln....fredag 24/9 13:12

Bok om beredskap av Enköpingsmilitär

Nyheter Miguel Guerrero arbetar till vardags på ledningsregementet i Enköping. Han är snart aktuell med boken "Krisberedskap för alla: en handbok för dig som inte är prepper".fredag 24/9 11:11