”Istillgången i Stockholm är katastrofalt dålig”

Bristen på isytor var total i Stockholms stad – redan innan Zinkensdamms ishall fick stängas på grund av akut risk för ras. Det menar Stockholms Ishockeyförbund som inom kort ska presentera en ny analys av istillgången för beslutsfattarna i Stockholms stad.

  • Publicerad 11:28, 7 nov 2018

– Tillgången på is i Stockholm är katastrofalt dålig och det har den varit under lång tid. Det finns nu endast en ishall på 100 000 invånare i Stockholms stad medan siffran för hela landet är en ishall på 27 000 invånare, säger Göran Tidström, ordförande i Stockholms Ishockeyförbund och ansvarig för anläggningskommittén i Svenska Ishockeyförbundet.

Han har inget att invända mot att ishallen på Zinken stängdes, säkerheten måste gå först. Men det slår oerhört hårt mot Stockholmshockeyn i allmänhet och mot Hammarby Hockey i synnerhet, menar han.

Inga nya ishallar på 15 år

– Bristen på is har länge varit ett mycket stort problem för alla isidrotter i Stockholm. Under de senaste 15 åren har det inte investerats i nya anläggningar och de befintliga har inte rustats tillräckligt och i tid, som nu med Zinken, säger Göran Tidström.

Nu har Stockholms Ishockeyförbund och Svenska Ishockeyförbundet tagit fram en analys av istillgången i dag, och av hur den behöver se ut i framtiden för att ishockeyn i Stockholm ska kunna växa.

Fem anläggningar i fokus i förbundets analys

– Om några veckor kommer vi att presentera rapporten för beslutsfattarna i Stockholms stad, säger Göran Tidström.

Men redan nu kan han berätta att det finns ett antal anläggningar som står i främsta fokus i analysen.

Vad händer om/när Hovet rivs?

En är Hovet. Frågan är hur den ska ersättas om den planerade rivningen i samband med moderniseringen av Globen blir av.

En annan är hur det blir med uterinken på Kärrtorps IP, dit all verksamhet från Zinkens ishall har hänvisats. Hammarby Hockey har länge på för att få en ishall i Kärrtorp men nu kan det bli aktuellt med en billigare lösning, ett tak eller en oisolerad hall.

– Vi vet att idrottsförvaltningen tittar på olika alternativ för Kärrtorp, kanske kan det bli en lösning med en enklare hall ungefär som Danicahallen, säger Göran Tidström.

Sätra IP:s ishall har liknande problem som Zinkens

Den provisoriska Danicahallen på Östermalms IP är också en hall som analysen har i fokus. Bygglovet har gått ut och Stockholms Ishockeyförbund vill se en permanent hall på samma plats eller i Storängsbotten.

Ishallen på Sätra IP uppmärksammas också. Den är sliten och lider av samma problem med markförhållanden som den på Zinken.

– Där handlar det i första hand om att bygga en ny ishall med publikkapacitet för division 1-hockey, säger Göran Tidström.

Reparation eller ny hall på Zinken?

Den femte ishallen i fokus är den på Zinkensdamms IP.

– Vad ska hända där? Kan den repareras eller handlar det om att bygga en ny permanent hall? säger Göran Tidström.

”Nu måste staden prioritera isytorna”

När det gäller analysens blick framåt handlar det om att tillföra isytor, eventuellt i form av uterinkar i anslutning till befintliga hallar.

– Som på Stora Mossen. De två hallar som finns där är totalt överbelastade. En uterink intill skulle vara ett bra komplement för det gäller att kvantifiera isytorna. Vi ligger så långt efter och vi måste komma i kapp. Nu måste staden prioritera isytorna, säger Göran Tidström.

Men det är ju brist på alla typer av anläggningar, även sporthallar och fotbollsplaner till exempel.

– Ja, men hockeyn ligger sämst till i klassen. Men visst, behoven är stora över huvud taget.

Fakta

Stockholm ligger efter på alla plan

I maj kom Stockholmsidrottens rapport ”Får vi ta plats”, som visade hur långt Stockholm ligger efter Göteborg och Malmö vad gäller barn och ungas tillgång till idrottsanläggningar och idrottsytor. Här är några av siffrorna:

Det går 12 700 göteborgare och 32 300 stockholmare per idrottshall.

Det går 46 500 göteborgare och 93 600 stockholmare per ishall.

Det går 6 500 malmöiter och 11 100 stockholmare per fotbollsplan.

Det går 62 000 göteborgare och 78 000 stockholmare per simhall.

Källa: Stockholmsidrotten
Visa merVisa mindre

Skriv upp dig på veckans sportsvep – få de bästa nyheterna från Stockholms sportvärld som nyhetsbrev!