Närodlat. Den traditionella studentmaten ska ersättas av grönare alternativ. Foto: Mostphotos

Istället för snabbnudlar – närproducerat och ekologiskt

Med hjälp av en ny metod ska Lappkärrsbergets studenter kunna odla mat i sina lägenheter och korridorer.

  • Publicerad 09:35, 22 sep 2020

Bakom satsningen står Stockholms studentbostäder i samarbete med Get Gaia. De sistnämnda har utvecklat en metod som innebär att odlingssystemet använder 1 kvadratmeter och ger motsvarande 25 kvadratmeter odlingsbar jord. Genom hydroponisk odling vattnar odlingssystemet sig självt.

– Min förhoppning är att vi framöver kan se små odlingar och upplysta fönster här och var i våra bostadsområden och att hyresgästerna går samman med sina grannar för att odla, det skapar både gemenskap och ger hyresgästerna tillgång till bra råvaror, säger Ronja Krische, hållbarhets- och kvalitetsstrateg på Stockholms studentbostäder, i ett pressmeddelande.

Här får studenterna på Lappis surriga grannar

En första workshop har redan hållits och under hösten kommer fler initiativ som ingår i projektet Lappis Local food movement presenteras. Bland annat ska Stockholms studentbostäder tillsammans med Pool farm lansera ett verktyg som möjliggör för studenter att köpa närodlad ekologisk mat gemensamt, för att på det viset få ner priset på beställningen.

– Hållbarhet i stort såväl som smått är en viktig fråga för både oss, våra hyresgäster och såklart också för vår planet och därför satsar vi genom att bygga och förvalta bostäder hållbart. Att dessutom satsa på projekt där våra studenter kan få verktyg att leva mer hållbart känns helt rätt, säger Ingrid Gyllfors, vd på Stockholms studentbostäder.