Det blir kanske inte bygge av de omtvistade lägenheterna på Karlbergsvägen 77. Foto: Mitt i Stockholm

Istället för rivning – Korvfabriken kan bli skola

Det är fritt fram att riva den gamla Korvfabriken på Karlbergsvägen. Men nu kanske rivningen inte blir av – utan lokalerna kan istället byggas om till en ny skola.

  • Publicerad 11:07, 9 okt 2018

På Karlbergsvägen 77 i Birkastan finns en klubbad detaljplan för ett nytt – omtvistat – flerbostadshus. Kåken, som är en gammal korvfabrik, ägs av Fridhem fastighetsutveckling och Patriam genom det gemensamma bolaget Karlbergsvägen 77 AB.

Planen har varit att att riva det befintliga huset som i dag används som skola och kontor och istället bygga 87 bostadsrättslägenheter. Något som väckt ramaskri hos grannar.

Blir kanske ingen rivning

Sedan i slutet av juni har det varit fritt fram för bolaget att riva kåken och sätta i gång bygget. Men ingen bygglovsansökan har ännu kommit in. 

Och kanske ska huset trots allt inte att rivas.

Nu står det klart att Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB) vill köpa den gamla korvfabriken, enligt tidningen Fastighetsvärlden.

– Det här är en fastighet som passar väldigt bra för utbildning. Det är kul att tillföra skollokaler i centrala Stockholm och att när bostadsspåret misslyckats i stället skapa en viktig samhällsfastighet, säger bolagets vd Ilija Batljan till Fastighetsvärlden.

Enligt Fastighetsvärlden har duon bakom projektet, Fridhem och Patriam, redan i våras övervägt att huset i stället för bostäder skulle bli kontor eller byggas om till skola. 

Fastighetsägaren Patriam skriver i mejl till Mitt i Vasastan att de inte lämna kommentar på budet.

Fakta

Var korvfabrik på 70-talet

På Karlbergsvägen 77 fanns mellan 1971 och 1988 en korvfabrik.

Efter 1988 gjordes fastigheten om till kontor och i dag finns bland annat Jensens grundskola och vuxenutbildning i huset.

Detaljplanen att bygga om kåken till bostäder överklagades, men efter att både mark- och miljödomstolen och Mark- och miljööverdomstolen gått på fastighetsägarens linje är detaljplanen nu fastställd.

Fastighetsägaren har fem år på sig att genomföra bygget, som beräknas ta ungefär två år, från det att bygglovsansökan lämnas in. 

Visa merVisa mindre